Tehnologija

Novi problemi za Metu: Evropljani mogu da ostanu bez Facebooka i Instagrama?

Irski regulator, zadužen za očuvanje privatnosti podataka, napravio je novi korak u donošenju presude koja bi mogla da izazove glavobolje za Metu i natjera je da promijeni način na koji funkcioniše.

Bar kada je u pitanju Evropa.

Naime, irski regulator Data Protection Commission (DPC) je još u 2020. izdao privremenu odredbu kojom se blokiraju mehanizmi koje Meta koristi za prijenos podataka evropskih korisnika u Sjedinjene Američke Države, prenosi B92.

Odluka je donesena nakon istrage koju je pokrenula objava Edwarda Snowdena da su podaci koji se nalaze na serverima američkih kompanije lako dostupni američkim obavještajnim službama.

Također, odluka je donesena nakon što je visoki evropski sud dogovor koji omogućava takvu praksu, tzv. “Safe Harbour”, proglasio ništavnim.

Nakon te prvobitne prepreke Evropska unija i SAD su pokušale da postignu dogovor koji bi naslijedio “Safe Harbour” ali, pregovori su zapeli, a razmjena podataka je stavljena na čekanje.

Odluka DPC-a mogla bi u potpunosti da blokira razmjenu podataka između EU i SAD, onemogućiti korišćenje Facebooka i Instagrama korisnicima u Evropi i prisiliti Metu (ali i brojne druge kompanije koje koriste američke servere) da te podatke ubuduće drže na serverima u Evropi

Zanimljivo, korisnici WhatsAppa, aplikacije koja je također u Metinom vlasništvu, ne bi trebalo da osjete ovu blokadu jer, kako su pojasnili iz DPC-a, ti podaci se drugačije obrađuju.

Istovremeno je DPC nastavio svoju istragu pa je obavijestio i druge evropske regulatore o svojoj odluci.

Evropski zvaničnici u Odboru za zaštitu podataka sada imaju mjesec da potvrde DPC-ovu odluku ili da je odbace. Ako je potvrde, građani EU mogli bi usred ljeta da ostanu bez Facebooka i Instagrama kakve poznaju, ali i bez brojnih drugih usluga.

Problem je što se odluka ne odnosi samo na Metu, već i na brojne druge evropske kompanije koje svoje podatke, ali i podatke svojih evropskih korisnika, skladište na serverima u SAD.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare