Politika

Novi soj u komšiluku: Šta treba znati o mutiranoj koroni

Ono čega su se svi pribojavali, desilo se - britanski soj koronavirusa stigao je na Balkan, tačnije u Srbiju, a to je danas potvrdio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Novi soj koronavirusa prvi put je otkriven u septembru u Velikoj Britaniji. Već u novembru je oko četvrtina slučajeva u Londonu bila ova nova varijacija.

Poznata srbijanska virologinja Tanja Jovanović objasnila je da su se u slučaju novog soja mutacije akumulirale u okviru jednog virusnog izolata.

"Sve mutacije koje se nalaze u britanskom soju nalaze se i u našim izolatima i u izolatima cijelog svijeta, ali samo kao pojedinačne mutacije. Ono što je novo u britanskom soju jeste da su se mutacije akumulirale u okviru jednog virusnog izolata", objasnila je Jovanović.

Virologinja je navela da novi soj vodi porijeklo od infekcije imuno kopromitovanih osoba koje su imale infekciju duže od osam desmica, kada je u samom organizmu čovjeka došlo do pojave pojedinačnih mutacija.

"Pošto su i pacijenti bili imuno kompromitovani, bili su pod selektivnim pritiskom terapije i terapija koja se primjenjivala u liječenju takvih bolesnika utjecala je na izmjenu karakteristika virusa", objasnila je Jovanović.

Koliko je mutacija opasna

Britanski premijer Boris Johnson potvrdio je da postoje dokazi da je novi soj koronavirusa ne samo i do 70 posto zarazniji, već i smrtonosniji.

Glavni naučni savjetnik britanske vlade Patrick Vallance objasnio je kako su došli do ove tvrdnje.

"Ako bi 10 ljudi umrlo od infekcije na 1.000 pacijenata koji su zaraženi prvobitnim sojem koronavirusa, u slučaju zaraze novim sojem ta brojka bi mogla porasti na 13 ili 14 smrtnih slučajeva", objasnio je Vallance.

Ovi podaci još nisu potvrđeni, budući da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja.

Kako izgleda razvoj bolesti

Da li su simptomi, pa i tok bolesti koju izaziva britanski soj virusa drugačiji? Na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji naučnici su identifikovali redoslijed simptoma i kako se oni razvijaju.

Naučnici su analizirali stope incidencije simptoma koje je prikupila Svjetska zdravstvena organizacija od 55.000 hiljada potvrđenih slučajeva covid-19.

Njihovi nalazi ukazuju da simptomi idu sljedećim redom:

Groznica
Kašalj i bolovi u mišićima
Mučnina i povraćanje
proljev

Da li su postojeće vakcine efikasne na novi soj?

Pascal Soriho, izvršni direktor kompanije AstraZeneka koja proizvodi oksfordsku vakcinu protiv covid-19, izjavio je krajem decembra da je vakcina ove kompanije efikasna i protiv novog soja koronavirusa otkrivenog u Velikoj Britaniji.

Prije četiri dana saopšteno je da i Pfizerova vakcina protiv koronavirusa vjerovatno štiti i od zaraznijeg soja koronavirusa koji je otkriven u Britaniji i raširio se širom svijeta. To su pokazali rezultati posljednjih laboratorijskih testova Biontecha koji su objavljeni 20. januara.

Koji sve sojevi su do sada otkriveni?

Početkom decembra pojavila vest o britanskom soju virusa. Britanski zvaničnici su izjavili da je nova vrsta virusa izazvala više od 60 posto novih slučajeva u Londonu u samo jednoj sedmici. Podaci govore da je taj soj virusa koji cirkuliše u Londonu i jugoistočnoj Engleskoj i do 70 posto  prenosiviji od dosadašnje verzije!

Južnoafrički soj

Soj pod nazivom 501.V2 je otkriven u Južnoj Africi sredinom decembra, a kasnije, između ostalih zemalja, i u Velikoj Britaniji i Japanu, prenio je Guardian. Za ovaj soj covida se vjeruje da se lako prenosi, nešto nalik onome koji se pojavio na istoku Engleske. Južnoafrički soj je otkrivena kod muškarca koji se vraćao iz Južne Afrike u Francusku, u regiju koja se graniči sa Švajcarskom.

Brazilski soj

Takozvani brazilski soj pokazalo se da je veoma sličan britanskoj verziji, ali da ne izaziva teže kliničke slike nego prvi oblik korone ipak se brže i lakše širi. Naučnici su to objasnili riječima da je izmijenjen dio šiljaka, odnosno proteina koji je odgovoran za "kačenje" za ljudske ćelije.