Svijet

Novi udarac Moskvi: Ukrajinci se dočepali moćnog ruskog sistema kojeg zovu ‘sveti gral ratovanja’

Nakon što su se ukrajinski vojnici dočepali djela ruskog sistema za ometanje Krasuha-4, zapadne obavještajne agencije nestrpljivo čekaju priliku da ga pregledaju kako bi utvrdile koliko dobro taj sistem prati i ometa letjelice Sjevernoatlantskog saveza (NATO), piše The Telegraph, a prenosi Jutarnji.

Krasuha-4 je višenamjenska stanica za ometanje, a sistem se sastoji se od dva vozila – jedno od dva vozila koja pripadaju ovom naprednom sistemu pronađeno je na bojišnici nedaleko od Kijeva.

Po svemu sudeći, taj će se dio Krasuhe-4 promptno prebaciti u američku bazu Ramstein (u Njemačkoj, op.a.), a nakon toga ide na put u Sjedinjene Američke Države gdje će biti pobliže pregledana.

Vojni lideri NATO-a Krasuhi-4 već godinama pristupaju s oprezom jer strahuju da Rusija pomoću tog sustava može pratiti NATO-ove letjelice za izviđanje i upozoravanje. Sustav je navodno toliko moćan da može ometati AWACS-e, borbene avione i dronove na daljinama do 300 km, a Rusi tvrde da može ometati i rad satelita u nižoj Zemljinoj orbiti.

Vjeruje se da je Krasuha-4 tijekom konflikta u Siriji korištena protiv turskih dronova TB-2 Bayraktar. Također, smatra se da se upravo tim sustavom ometala komunikacija s dronovima te da su oni zbog toga gubili kontrolu i padali. Inače, Ukrajina pomoću tih istih Bayraktara TB-2 uništava ruske protuzračne sistem Buk, tenkove i druga oklopna vozila.

Jedinica Krasuhe-4 koju su pronašli ukrajinski vojnici bila je prevrnuta na jednu stranu i nevješto prekrivena. The Telegraph navodi da to sugerira da je sudjelovala u nesreći te da su ruski vojnici procijenili da je se ne može spasiti. Također, čini se kao da ruski vojnici nisu ni pokušali uništiti pokvarenu stanicu sistema.

Krasuha-4 sastoji se od upravljačkog modula koji se nalazi na kamionu i posebnog vozila koje je opremljeno senzorima za elektroničko ratovanje. Rusija taj sustav koristi od 2010. godine, a razvila ga je kako bi svoje kopnene snage zaštitila od znatiželjnih “očiju” stranih satelita i drugih izviđačkih letjelica. Ruske snage Krasuhu-4 među sobom zovu Kret.

Sistem za ometanje rada navodno je toliko moćan da može fizički oštetiti osjetljivu elektroniku nekih letjelica.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare