Tehnologija

Novi zakon mogao bi natjerati na promjene WhatsApp, Messenger i iMessages: Šta se priprema u Evripskoj uniji

Najnoviji evropski zakon o digitalnim tržištima (Digital markets act) mogao bi proizvođače aplikacija za dopisivanje prisiliti na suradnju.

U službenoj izjavi EU piše da su se zakonodavci složili da kompanije iza WhatsAppa, Facebook Messengera ili iMessagea moraju omogućiti međuoperativnost njihovih aplikacija i manjih platforma za dopisivanje – ako tvorac manje aplikacije to traži, piše “Verge”.

Spremni na saradnju

‘Tokom osmosatne rasprave zakonodavci EU-a složili su se da najveće usluge za dopisivanje (poput WhatsAppa, Facebook Messengera i iMessagea) moraju biti više otvoreni te spremni na suradnju sa manjim platformama.

Korisnici će tako moći koristiti svoju željenu platformu da razmjenjuju poruke na nekoliko različitih platformi, što će im pružiti mogućnost izbora, prenosi Tportal.hr.

Što se međuoperativnosti društvenih mreža tiče, zakonodavci kažu da će u budućnosti raspravljati i o tome.

Premda spomenuti zakon još nije proveden, očigledno je da EU želi da kompanije poput Mete i Applea otvore sisteme koji su donedavno bili zatvoreni.

iMessage, primjerice, samo radi na Appleovim uređajima, pa EU želi prisiliti Apple da postupno otvori sistem – što znači da će korisnici putem iMessagea moći komunicirati s ljudima na Telegramu u Windowsima.

Objava za medije također ne razjašnjava trebaju li velike aplikacije surađivati međusobno, no EU očigledno nastavlja rušiti zidove oko vrtova u pretpostavljenom nastojanju olakšavanja uvjeta za manje platforme.

Također treba uzeti u obzir da premda međuoperabilnost aplikacija s tehničke strane zvuči kao vrlo složen zadatak (čak i da Apple i Meta odluče surađivati), EU tvorcima sistema ne planira dati previše vremena za razmišljanje.

Digitalna tržišta

Pravila će doći na snagu šest mjeseci nakon što Evropski parlament i Evropsko vijeće odobre zakon o digitalnim tržištima.

Meta je već integrirala neke od svojih sistema za razmjenu poruka, dok je Apple prije puno godina teleoperaterima nudio otvoreniju verziju iMessagea.

Steve Jobs je FaceTime reklamirao kao softver otvorenog izvora, no čini se da je Apple u posljednje vrijeme promijenio stav te da popularne softverske značajke koristi kako bi kupce privukao da kupuju njihove proizvode. Drugim riječima – Apple sistem drži zatvorenim zbog poslovnih, a ne etičkih razloga.

Ako prijedlog EU-a prođe, pritisak na Apple i Metu će biti velik. Ako kompanija ne poštuje zakon, EU joj može oduzeti deset posto godišnje zarade.

Ako to napravi drugu godinu zaredom, kazna se diže na 20 posto, s time da Komisija može uvesti još oštrije mjere ako kompanija sistematski krši pravila.

Appleov predstavnik je u razgovoru sa Vergeom rekao da će neki dijelovi novog zakona stvoriti niz nepotrebnih ugroza za sigurnost i privatnost Appleovih korisnika, dok će drugi spriječiti kompaniju da naplaćuje intelektualno vlasništvo u koje je investirala jako puno novca:

“Duboko vjerujemo u kompetitivnost i njezin utjecaj na razvoj tržišta. Nastavit ćemo surađivati sa zakonodavcima u EU kako bismo te ranjivosti uspjeli ublažiti”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare