Svijet

Novinarka na Facebooku opisivala svoje mučno umiranje od korone: Stalno sam žedna, spava mi se…nemam snage više

“Danas sam trebala biti na prvom danu odmora”, napisala je Anastasija Petrova na svojoj Facebook stranici popodne 23. marta.

“Ali umjesto toga, to je moj prvi dan bolovanja. Tokom noći dobila sam visoku temperaturu”, nastavila je 36-godišnja novinarka.

“Boljelo me grlo i imala sam snažan kašalj. Pozvala sam liječnika i odgovorila na njihova pitanja o mojim kontaktima s ljudima koji su se vratili iz inozemstva. Bilo ih je troje, ali su se svi vratili prije više od dvije sedmice.”

Dodala je da je uzimala ibuprofen u pokušaju da smanji temperaturu od 38,4 stepeni, piše Radio Slobodna Evropa.

Pola sata kasnije napisala je da ju je došla liječnica vidjeti.

“Nije ušla”, napisala je Petrova na Facebooku.

“Postavljala je pitanja s metar udaljenosti o mojim simptomima. Obećala je da će neko doći napraviti test na korona virus tokom dana i rekla mi je da ne izlazim vani 14 dana. Ali je dodala: ‘Ne brini. Niko ove godine nije otkazao sezonu obične gripe'”.

Te noći Petrova je na FB napisala da joj je temperatura porasla na 39 stepeni i da ništa ne pomaže da je smanji.

“Niko nije došao da mi napravi test na korona virus i niko nije odgovorio na moje pozive, naravno”, napisala je u ranim jutarnjim satima 24. marta.

Pozvala je hitnu pomoć koja ju je odvela u bolnicu gdje je umrla 31. marta.

Objave Petrove, novinarke do kraja, na društvenim medijima i njene SMS poruke prijateljima ostavile su dirljiv opis njenih usamljenih posljednjih dana.

Petrova je bila poznata ličnost u Permu, gradu s milion stanovnika na planini Ural, oko 1.500 kilometara sjeveroistočno od Moskve.

Bila je ugledna urednica lista “Poslovni interes”. Kolege hvale njenu profesionalnost.

Njena majka Marina Šilova također je bila poznata lokalna novinarka.

Spisateljica, slikarica i samohrana majka dva sina, Petrova je bila alergična na penicilin i imala je nekoliko teških upala pluća tokom godina koja su joj i oštetila pluća.

U sljedećem postu na Fejsu 24. marta, Petrova je napisala da je dugo sjedila u vozilu hitne pomoći ispred bolnice za infektivne bolesti, dok su se medicinski radnici preko telefona prepirali šta da rade s njom.

“Nisu imali uputstva gdje da vode ljude…”, napisala je Petrova. “Niko nema jasnu ideju ni o čemu.”

Na kraju je prebačena u drugu bolnicu, gdje su liječnici psovali prvu bolnicu što je nisu prihvatili.

“Dali su mi sredstvo za spuštanje temperature i standardne lijekove za gripu”, napisala je ona.

“Stavili su me na kisik jer im se nije sviđalo kako dišem. Sada ću morati dvije sedmice biti u izolaciji ili da dva puta budem negativna na test na koronavirus”.

Petrova je prijateljima slala tekstualne poruke o svom stanju.

Nedugo zatim, posjetila su je dva stručnjaka za reanimaciju i utvrdili su da je ne treba stavljati na respirator.

Bez obzira na to, dodala je: “Kad liječnik u sobi za hitne intervencije pomno proučava vašu dokumentaciju, to je prilično zastrašujuće.”

Ujutro je Petrova dala uzorke za test na gripu i za test na korona virus.

“Sada čekam”, napisala je. Postavila je fotografiju svog doručka, ukazujući da je dobila jednokratno plastično posuđe za koje joj je rečeno da ga baci u posebnu kantu.

Kasnije tog dana, dok je još čekala rezultate, Petrova je prijatelju napisala da ni ona ni njeni liječnici ne misle da ima koronavirus. No, poslije rendgenskih snimka službeno joj je dijagnosticirana upala pluća.

Petrova je 25. marta ukazala da je više od jednog dana temperatura bila stabilna na oko 38 stupnja. Ali je dodala da se osjeća kao da se “stalno utapa u želeu”.

“Ne odgovaram nikome – nemam snage. Spavam oko 90 posto vremena. Uvijek sam žedna. Moji rezultati još nisu stigli.”

Sljedećeg dana je napisala da joj temperatura raste i pada. Skočila je na 39 dok joj nisu dali lijekove. Onda je nakon pet sati opet porasla.

U rano popodne 26. marta objavila je da je prvi test na korona virus bio negativan. Tu informaciju je potvrdila u drugom komentaru na Facebooku 29. marta.

Ubrzo poslije toga, stavljena je na respirator, na kojem je bila sve dok nije umrla 31. marta.

Na konferenciji za medije 1. aprila, ministrica zdravlja Permske oblasti Oksana Melehova rekla je da je Petrovoj dijagnosticirana “dvostruka upala pluća”, ali da i dalje čekaju rezultate drugog testa na korona virus.

Međutim, 2. aprila, prijateljica Petrove, lokalna novinarka Julija Balabanova, objavila je screenshot tekstualne poruke koju je dobila od Petrove 29. marta na kojem piše “moj drugi test bio je pozitivan” i da se osjeća “jako loše”.

“Objavljujem ovaj dio naše prepiske”, napisala je Balabanova u postu na Facebooku koji je poslije obrisan.

“Nastja je znala da je njen drugi test na korona virus bio pozitivan. Ne razumijem zašto njeni liječnici ne govore o tome. Mislim da je sada važno da postoji maksimalna transparentnost i potpune informacije”.

Balabanova je odbila davati komentare za medije, rekavši za RSE da je već iznijela sve informacije koje ima.

Nekoliko sati poslije posta Balabanove, permski zdravstveni službenici promijenili su službeni uzrok smrti Petrove u “dvostruku upalu pluća izazvanu infekcijom korona virusom”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare