Svijet

Novo globalno žarište koronavirusa: Bogataši su uvezli bolest, sad umiru siromašni

Novi koronavirus, koji je u Brazil stigao s tamošnjom bogatom elitom koja se vraćala s praznika u Evropi, sad kosi siromašne u gusto naseljenim sirotinjskim četvrtima gradova gdje je teže kontrolirati bolest.

Prema podacima javnog zdravstva za Sao Paulo, Rio de Janeiro i Fortalezu, posljednjih sedmica virus se iz bogatih četvrti, u kojima je epidemija prvo izbila, širi u sirotinjske četvrti, favele.

Promjena se podudara s naglim porastom smrtnih slučajeva kojih je zasad gotovo 6000, a naučnici se pribojavaju da bi najveća zemlja u Latinskoj Americi mogla postati novo smrtonosno žarište virusa COVID-19.

Brazil je postao deveta zemlja u svijetu koja je po broju mrtvih od koronavirusa nadmašila Kinu, epicentar globalne COVID-19 pandemije. Sveukupno je u toj zemlji zaraženo oko 78.200 ljudi.

Širenje virusa u favelama uvelike komplicira bitku Brazila protiv virusa SARS-CoV-2 jer u labirintu sklepanih kućeraka nema tekuće vode, septičkih sustava i zdravstvenih objekata. Još veći problem je što država u tim favelama nema nikakvu moć jer u njima vladaju narkobande te bi mjere izolacije bilo nemoguće provesti.

Najveći broj smrtnih slučajeva registriran je u Brasilandiji, siromašnoj četvrti na sjevernom rubu Sao Paula, gdje je ove sedmice od korone preminulo 67 ljudi.

U Rio de Janeiru epidemija je izbila u bogatijim četvrtima Leblon, Copacabana i Barra da Tijuca, a sad pustoši siromašnije dijelove grada Campo Grande, Bangu i Iraju.

Ista tendencija razvoja epidemije očita je i u Fortalezi na sjeveroistoku zemlje gdje je registrirano 25.000 oboljelih.

Usprkos rastu broja smrtnih slučajeva sve su glasniji zahtjevi za popuštanjem mjera izolacije. Predsjednik Jair Bolsonaro zagovara pokretanje gospodarstva i tvrdi da bi nezaposlenost i glad mogli odnijeti više života od samog virusa.

Epidemiolog Keny Colares u bolnici u Fortalezi upozorava da je broj zaraženih u favelama najvjerovatnije daleko veći od službenih podataka, pojašnjavajući da se tamo ne provode dostatna testiranja.

Siromašniji Brazilci imaju više šanse podleći bolesti zbog već postojećih zdravstvenih problema i ograničenog pristupa zdravstvenoj njezi.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare