Zdrava hrana

Šta se dešava ako redovno doručkujete

Doručak mnogi smatraju najvažnijim obrokom u danu, a pokazalo se i da ono što jedemo i pijemo nakon buđenja ima velik utjecaj na naše kognitivne performanse, raspoloženje i nivo energije tokom dana.

Novo istraživanje pokazalo je da doručak igra još veću ulogu u našem cjelokupnom zdravlju nego što se prije mislilo. Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u Časopisu za kliničku endokrinologiju i metabolizam pokazalo je, naime, da ljudi koji jedu obilniji doručak sagorijevaju dvostruko više kalorija u poređenju s onima koji jedu obilniju večeru.

Osim toga, istraživanje je pokazalo da osobe koje obilno doručkuju manje žude za slatkišima i tokom dana imaju zdraviji nivo šećera u krvi .

Aktivnost metabolizma

Tokom perioda od tri dana istraživači su proučavali 16 muškaraca koji su naizmjenično jeli niskokalorični doručak i visokokaloričnu večeru i obrnuto. Nakon toga je kod učesnika praćena termogeneza izazvana prehranom, odnosno koliko dobro je tijelo probavlja hranu. Kod učesnika su praćeni i osjećaj gladi, nivo glukoze u krvi i žudnja za slatkišima.

Pokazalo se da je termogeneza izazvana prehranom bila dva i po puta veća nakon doručka nego nakon večere, odnosno da je ljudski metabolizam aktivniji nakon jutarnjeg obroka.

Uz to, jedenje visokokaloričnog doručka bilo je povezano s nižim osjećajem gladi i žudnjom za slatkišima tokom dana.

U poređenju s bogatijim doručkom, kada su jele niskokalorični doručak, osobe su bile sklonije grickanju tokom dana. Osim toga, istraživači tvrde da su oni koji jedu manje doručke skloniji obilnijim večerama. Inzulin i nivo glukoze u krvi također su bili niži nakon doručka nego nakon večere.

Rezultati istraživanja mogu biti korisni za ljude koji žele smršavjeti, kao i za one koji imaju povišen nivo šećera u krvi.

Žudnja za hranom

Prema istraživačima, preskakanje doručka je nešto što mnogi čine u pokušaju da izgube višak kilograma, međutim ovo je istraživanje pokazalo da ljudi koji jedu manji doručak ili ga uopće ne jedu često jedu više tokom dana i na taj način uništavaju pokušaje da smršave.

Doktorica Minisha Sood, endokrinologinja iz New Yorka, objasnila je da stalno susreće ljude koji preskaču doručak u nadi da će tako smršavjeti, ali kaže da je to u suprotnosti s našim cirkadijskim ritmovima, odnosno ciklusima spavanja i budnosti.

Objasnila je da je naš metabolizam najučinkovitiji u jutarnjim satima, a osim toga, ljudi su i fizički aktivniji tokom jutra i dana, a fizička aktivnost pomaže u upravljanju nivoom inzulina i glukoze u krvi.

Doručak kao gorivo

Na temelju rezultata ovog istraživanja, stručnjaci su preporučili jedenje većih obroka tokom jutra, posebno ako pokušavate smršavjeti.

Bitno je, naravno, da doručak bude zdrav i uravnotežen. Jedite voće, jaja, zobene pahuljice, jogurt..., a izbjegavajte prerađenu hranu kao što su peciva i slatke žitarice.

Komentirajući rezultate ovog istraživanja, dr. John Magaña Morton s Yalea rekao je da on sam vjeruje u izreku da osoba treba doručkovati kao kralj, ručati kao princ, a večerati kao siromah.