Zdravlje

Novo otkriće: Virus koristi šećer kako bi prevario imunološki sistem. Ponaša se kao vuk u janjećoj koži

Naučnici sa univerziteta u Southamptonu tvrde da se koronavirus uvlači u šećere koji im onda pomažu da izbjegnu imunitet tijela.

Oni kažu da novi virus koristi šećere kako bi ušao u tijelo kao "vuk u janjećoj koži".

Tim istraživača koji predvodi Mac Crispin rekao je da virus ipak nije zaštićen kao drugi, kao HIV, kao i da će ove informacije pomoći ljudima koji prave vakcinu.

On je objasnio da ovaj virus ima veliki broj šiljaka na površini koje koristi kako bi se vezao i ušao u ćelije u ljudskom tijelu. Ti šiljci su presvučeni šećerima, koji prikrivaju njihove virusne proteine i pomažu im da izbjegnu imunitet.

„Ipak, jedno od naših glavnih otkriće jeste da bez obzira koliko šećera ima, nije toliko zaštićen kao drugi virusi. Virus poput HIV koji ostaje u jednom domaćinu, moraju stalno izbjegavati imunološki sistem čovjeka i zato imaju veoma gust sloj ovog šećera koji im je štit“, rekao je on.

Doktor je naveo i da se korona ponaša po sistemu "udaraj i bježi" i da, kao što znamo, prelazi s osobe na drugu.

„On ipak ima nižu gustinu pomenutog šećera, što znači da postoji manja prepreka za imunološki sistem da neutralizira virus antitijelom. To je ohrabrujuća poruka za razvoj vakcine“, rekao je on.