Sport

NSBiH iskulirao Inicijativu 4R, najavljene još drastičnije mjere: “Direktno ćemo kontaktirati UEFA-u, proširujemo bojkot klubova”

Mnogi će se složiti da je regularnost prošle sezone fudbalske Premijer lige BiH bila upitna. Kao posljedica toga, nedavno je oformljena inicijativa 4R koju čine sljedeći klubovi: FK Sarajevo, FK Sloboda, FK Tuzla City, FK Velež te FK Željezničar.

Danas se Inicijativa 4R oglasila zvaničnim saopštenjem koje prenosimo u cijelosti:

U nedjelju 18.07.2021., pokrenuta je „Inicijativa za reformu, ravnopravnost, razvoj i regularnost fudbalskog takmičenja u Bosni i Hercegovini“ (skraćeni naziv: „Inicijativa 4R“) koja je nastavak prethodnih aktivnosti premijerligaških klubova sa ciljem osnivanja Udruženja. Cilj Inicijative 4R je poboljšanje kvaliteta i regularnosti Premijer lige Bosne i Hercegovine za dobrobit svih fudbalskih klubova bez obzira iz kojeg dijela Bosne i Hercegovine dolaze.

PROČITAJTE  Trojica igrača Želje dobili poziv u reprezentaciju BiH

Istog dana, Inicijativa 4R je uputila N/FSBiH javni (nakon toga i pismeni) poziv na dijalog za dobrobit bh. fudbala bez ikakvih personalnih zahtjeva. Predstavnici N/FSBiH su odbili da vode bilo kakav dijalog sa predstavnicima 5 fudbalskih klubova koji su podržali ovu Inicijativu. Predstavnici Inicijative 4R su i dalje spremni na dijalog. Međutim, dok se Savez ne odazove, bit će pokrenuti sljedeći koraci:

1) Inicijativa 4R će direktno kontaktirati predstavnike UEFA s ciljem da ih upozna sa trenutnim stanjem u bh. fudbalu i ciljevima naše inicijative koji su isključivo sportski.

2) U roku od 15 dana će biti proširen bojkot klubova koji čine Inicijativu 4R izvan dosadašnjeg okvira.

PROČITAJTE  Imaju li navijači "Rođenih" razlog za brigu? Dudić: Vidjet ćemo da li ću ostati trener Veleža

3) N/FSBiH će biti dostavljen prijedlog Statuta Udruženja premijerligaša u skladu sa važećim fudbalskim i državnim propisima. Inicijativa 4R očekuje odobrenje prijedloga u skladu sa prethodnim javno deklarisanim izjavama predstavnika Saveza kojima podržavaju osnivanje Udruženja.

4) Organizovat će se sastanak svih premijerligaša koji budu zainteresovani za dugoročno poboljšanje stanja u bh. fudbalu.

Zahvaljujemo bh. javnosti, medijima, kompanijama i drugim organizacijama na podršci koju su do sada dali našoj Inicijativi.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare