Sport

NSBiH protiv zdravog razuma: Dok ruske trupe uništavaju Ukrajinu, oni bi da “Zmajevi” igraju u Putinovom rodnom gradu!

reprezentacija BiH

Dok su kompletna Evropa i ostatak civiliziranog svijeta ne samo zgroženi agresijom Rusije na susjednu Ukrajinu, već preduzimaju konkretne korake da bi sputali krvavu ratnu mašineriju ruskog predsjednika Vladimira Putina, Nogometni savez Bosne i Hercegovine odlučio je svima njima zabiti prst u oko, možda i izazvati skandal velikih razmjera!

U jeku krvavog sukoba u Ukrajini, koju je pokrenula Rusija, mudraci iz NSBiH odlučili su prihvatiti poziv za odigravanje prijateljskog meča sa reprezentacijom države od koje se, još jednom naglasimo, izolirao cijeli civilizirani svijet.

Ništa nije slučajno

Između ostalog i nogometni, jer su i Evropska (UEFA) i Svjetska federacija (FIFA), odmah po izbijanju agresije „udarile“ suspenziju ruskim klubovima i reprezentacijama kojima je zabranjen izlazak na međunarodnu scenu. Samo s NSBiH našao pametan da prkosi svima njima...

No, pogrešno bi bilo pomisliti da su oni koji su progurali ovakvu odluku nečega što se zove Komitet za hitnost NSBiH toliko izolovani od ostatka svijeta.

Čak bismo se mogli usuditi da konstatujemo da je utakmica sa Rusijom itekako svjesno progurana upravo u ovom trenutku, jer bi pogodovala onim političkim strujama koje se upinju da dokažu kako kod nas ne postoji saglasnost o karakteru rata u Ukrajini te bi i našu državu, barem preko nogometnog terena, svrstali uz one koji podržavaju Putina.

Jer šta drugo znači odlazak na noge Rusima u najpopularnijem sportu na planeti i to u Putinovom rodnom gradu (meč zakazan za 19. novembar u Sankt Peterburgu) ako ne to, vjetar u leđa jednom nasilnom i agresorskom režimu?

Naglasimo, bila bi to prva utakmica Rusije protiv jedne evropske reprezentacije nakon početka agresije na Ukrajinu. Pametnom dosta...

Iz tog ugla, jasni su motivi onih koji su se pobrinuli da „operacija Rusija“ dođe na stol Komiteta za hitnost NSBiH.

Mogli eskivirati glasanje

No, mnogo je manje jasno kako je to prošlo među onim članovima Komiteta, barem iz Federacije BiH (četiri od šest članova je iz većeg bh. entiteta) koji bi se, po svoj logici, a najmanje sportskoj (da se ne zavaravamo u ovoj utakmici, nažalost, nema ništa veze sa sportom), već čisto ljudskoj, moralnoj i civilizacijskoj, morali tome usprotiviti?

Slušali smo proteklih dana kako se pojedini od njih peru, kao da su prespavali posljednjih šest mjeseci, ali odgovor nismo dobili - kako su i zašto glasali odigravanje utakmice sa Rusijom?

Glasanje su jednostavno mogli eskivirati jer propisi NSBiH kažu da „Komitet za hitnost donosi valjane odluke ako svi imenovani članovi prisustvuju sastanku ili su uključeni u proces odlučivanja“.

Zašto nisu, oni najbolje znaju. Nije da smo očekivali nešto drugačije...

Na, ako su išta pozitivno napravili, jeste to da su ujedinili reprezentativce, navijače, medije, čak i inače i suprostavljene političke partije, koji jednoglasno zahtijevaju jedno veliko „Ne“ Rusiji.