Politika

NSRS danas bira delegate za državni Dom naroda. Da li će Dodik dobiti četvrtog delegata?

Narodna skupština Republike Srpske na današnjoj sjednici razmatrat će izbor delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. SNSD za sada ima tri sigurna delegatska mjesta od pet u Klubu Srba. Sve oči uprte su u pet zastupnika Pokreta za državu od čijeg će glasanja zavisiti hoće li SNSD dobiti četvrtog delegata u Domu naroda. To bi Miloradu Dodiku omogućilo potpunu kontrolu i blokadu svih procesa u državi, piše federalna.ba.

Raskol unutar Pokreta za državu po pitanju izbora delegata

Jasno je da zastupnici unutar Pokreta za državu nemaju jedinstven stav o tome kome žele dati podršku. Stav SDA je da neće učiniti ništa da Dodiku omogući četvrtog delegata. DF je prvo poručio kako će u ovom procesu pratiti SDP, a zatim je Željko Komšić prije nekoliko dana u Banjoj Luci kazao da je on prepustio lokalnom DF-u u RS-u slobodu da odluči. A slušajući ranije izjave DF-a i Bh. zelenih, jasno je da svoje glasove neće dati ni PDP-u ni SDS-u.

Iz Pokreta negiraju da su imali pregovore i da imaju dogovor oko izbora četvrtog delegata iz SNSD-a. Ali ne spore mogućnost ulaska u izvršnu vlast u RS-u. Imaju i kandidata za potpredsjednika entitetskog parlamenta, a to je Mirsad Duratović iz DF-a.

Sa glasovima DNS-a i SPS-a, vladajuća koalicija u Narodnoj skupštini RS-a, okupljena oko SNSD-a, ima sigurna 53 glasa. Potrebna su im još tri kako bi SNSD dobio četvrtog delegata u Klubu Srba Doma naroda Parlamenta BiH. SDA je stava da neće učiniti ništa da Dodiku omogući četvrtog delegata. Predsjednik Bakir Izetbegović u intervjuu za FTV kazao je da opoziciji treba dati šansu. Podsjetimo da SDP u Pokretu za državu ima dva zastupnika.

Sastanak opozicije iz RS-a i SDP-a bez dogovora

Sastanak SDP-a i opozicije iz RS-a prije nekoliko dana završio je bez konkretnih dogovora, uz saglasnost da bi četvrti delegat SNSD-a u Domu naroda državnog Parlamenta značio krah za državu.

Milorad Dodik kazao je da će SNSD sa četiri delegata u Domu naroda štititi interese RS-a, a ako treba, i blokirati odluke, što, čini se, najavljuje kurs djelovanja i namjera. Računa na četvrtog delegata, ističući, ipak, da jedina prepreka mogu biti stranci.

Na stolu je, podsjetimo, bila i ponuda da, ako PDP i SDS ne žele Dodiku dati četvrtog delegata, podrže kandidata iz Pokreta za državu, što je odmah odbijeno. Konačan ishod znat će se sutra, a mnogi su stava da će u konačnici Pokret za državu vjerovatno dobiti djelić izvršne vlasti u RS-u, a da će Dodik dobiti četvrtog delegata u državnom Domu naroda.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
2 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
TRT & Ahbabi
TRT & Ahbabi
6 mjeseci

more bit budne more bit nebudne, šejtan će ga znati

Last edited 6 mjeseci by TRT & Ahbabi
Armin
Armin
6 mjeseci

Povratnici u RSu i PZD se mogu nadati komadicu Miletove vlasti i budzeta samo ako SNSD ostane BEZ cetvrtog delegata. Glasajte za kandidata OPOZICIJE radi SEBE!!! I tako zadrzite kartu IZBOR/SMJENA Vjeca ministara BIH naredne 4 godine. SAMO SA JAKIM KARTAMA MOZETE OD DODIKA OCEKIVATI SARADNJU!