Politika

NSRS nastavlja raspravu o zakonu o kleveti. Predviđene kazne i do 120.000 KM

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), koja je počela jučer, nastavlje se danas. Raspravljat će se o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS.

Ovaj nacrt levetu tretira kao krivično djelo i najavljuje raspon veoma visokih novčanih kazni u RS za klevetu i uvredu.

Predviđene kazne su drakonske, kazali su u jučer na sjednice neki članovi Skupštine. Među njima i Vukota Govedarica iz Srpske demokratske stranke. On je obrazložio da su propisane kazne “teške” i do 120.000 KM.

Ovaj zakon, kolokvijalno nazvan propisom o kriminalizaciji klevete, izazvao je buru u javnosti već kod najave predlaganja Skupštini, prenosi FENA.

Protivnici tvrde da će suzbiti slobodu govora u RS, naročito medijima.

Zagovornici kažu da mediji neće trpjeti nimalo ako profesionalno obavljaju njihov posao.

Pod udar zakona će doći samo oni što zloupotrebljavaju medijski prostor dozvoljavajući sebi da bez dokaza vrijeđaju nekoga i kleveću, ustvrdili su deklarativni zagovornici zakona.

Protivnici, pak, govorili su da je skriveni cilj predložene legislative zastrašivanje slobodnomislećih medija, među njima i internet portala, koji žele ukazivati na društvene anomalije i zloupotrebe od političkih dužnosnika u RS, počinjene zarad ličnih i stranačkih interesa, na štetu građana.

Većina članova Skupštine smatra da će Nacrt zakona biti upućen u javnu raspravu prije još jedne runde skupštinske rasprave o njemu i konačnog odlučivanja.



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare