Vijesti

O nasilništvu Zorana Čegara oglasio se i Evropski parlament

Šef Uniformisane policije FBiH Zoran Čegar, poznat je po brojnim ispadima, incidentima i tučnjavama. Posljednji takav incident Čegar je napravio kada je prijetio novinarima CIN-a.

Ove prijetnje Čegara naišle su na osude javnosti u Bosni i Hercegovini, a oglasio se i MUP KS.

“U vezi sa predmetnim snimkom koji je objavljen u javnosti, imajući u vidu da raspolažemo saznanjima da se predmetno postupanje lica u policijskoj uniformi dogodilo na području Kantona Sarajevo, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, po službenoj dužnosti, shodno uputama i nalogu nadležnog tužitelja Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti vezanih za ovaj događaj, te ćemo o rezultatima istih upoznati javnost”, saopšteno je iz MUP-a KS.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara uputio je zahtjev zamjeniku direktora Federalne uprave policije Ensadu Kormanu u kojem je zatražio da odmah donese rješenje za suspenziju Čegara.

Sada je slučaj Čegar dospio i do Evropskog parlamenta.

Naime, Evropski parlament u svom dopisu napominje da ovo nije prvi put da Zoran Čegar prijeti novinarima.

Također napominju da je ministar unutrašnjih poslova zatražio njegovu automatsku suspenziju. Te pozivaju EU komisiju da im se pridruži u osudi ovakvog akta i apeluju na vlasti Hrvatske i Bosne i Hercegovine da zaštiti novinare od ovakvih napada i uznemiravanja.

Čegar
Dopis Evropskog parlamenta

Oni također u svom dopisu naglašavaju kako je sloboda medija jedan od osnovnih stubova svakog demokratskog društva. A ono kao takvo ne može postojati ukoliko su novinari onemogućeni da izvještavaju istinito.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare