Vijesti

O slučaju ‘Štrpci’ govorila Hasečić: Šokirana sam što je oslobođen komandant višegradske brigade

u slučaju 'Štrpci' Bakira Hasečić u jakni stoji ispred stabala

Sud Bosne i Hercegovine je nakon sedam godina suđenja izrekao prvostepenu presudu u slučaju 'Štrpci' kojom su sedmorica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osuđeni na ukupno 91 godinu zatvora za učešće u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. Oni su ubijeni na području Višegrada. Luka Dragičević je oslobođen da je izdao naređenje za odvođenje civila.

Oliver Krsmanović, Miodrag Mitrašinović, Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić i Dragan Šekarić su osuđeni na po 13 godina zatvora. Terete se da su učestvovali u ubistvu 20 civila koji su izvedeni iz voza na liniji Beograd - Bar.

Sud BiH je Luku Dragičevića oslobodio optužbe da je kao komandant Druge podrinjske brigade iz Višegrada dao naređenje za odvođenje civila.

Agresija Srbije na BiH

Predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić je nakon suđenja prokomentarisala presudu.

"Članovi porodica i žrtve ne mogu nikada biti zadovoljni. Po 13 godina za ovakva svirepa ubistva građana koji su oteti. Kad nisu više imali da ubijaju, kolju i siluju Bošnjake iz BiH, onda je bila naredba skidajte ljude s voza", kazala je Hasečić te dalje dodala:

"Najveći problem ovdje je što je oslobođen komandant višegradske brigade jer se cijelo vrijeme sve dešavalo pod njegovom komandom. Ja sam bila šokirana kad je oslobođen Luka Dragičević. Sačekat ćemo Apelaciono vijeće šta će reći, ali vjerujem da uvijek pobijedi pravda. Ovo je jedan od najtežih slučajeva agresije Srbije na BiH i ubistva putnika samo zato što nisu pripadali srpskom narodu", rekla je Hasečić.

Luka Dragičević, Obrad Poluga, Novak Poluga, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović, Petko Inđić, Radojica Ristić i Miodrag Mitrašinović optuženi su za ubistva 20 putnika u Višegradu otetih 27. februara 1993. godine iz voza u Štrpcima.

Otmice i ubistva

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade VRS, Inđić komandant Interventne čete ove brigade. Ostali optuženi su pripadnici ove čete.

Ranije je u predmetu sa optuženima bio i Boban Inđić, u odnosu na kojeg je postupak razdvojen. Krsmanović i Šekarić nalaze na izdržavanju kazne u odvojenim predmetima koji su vođeni protiv njih. Zbog smrti je obustavljen postupak protiv Vuka Ratkovića, ranije optuženog za zločin u Štrpcima.

Mićo Jovičić, optužen za učešće u otmici i ubistvu putnika iz voza u Štrpcima 1993., postigao je sa Tužilaštvom sporazum o priznanju krivnje.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je u maju, a suđenje počelo u oktobru 2015. godine. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.