Vijesti

O slučaju ‘Zoran Čegar’ oglasio se i FUP

O slučaju ‘Zoran Čegar’ oglasio se i FUP. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Kako su mediji u Bosni i Hercegovini, dana 26.01.2022. godine objavili video snimak sa nadzorne kamere kojim je pokriven jedan od parking prostora na području općine Stari Grad – Sarajevo, a na kojem je vidljivo neprofesionalno postupanje načelnika Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije, Zorana Čegara u prisustvu dvojice uniformisanih policijskih službenika, obavještavamo Vas o slijedećem:

Federalna uprava policije kao temeljni princip u svome radu baštini vladavinu prava, te ističe da neće tolerirati bilo kakvo dokazano postupanje bilo kojeg policijskog službenika neovisno o njihovom činu i položaju koji obnašaju u ovoj instituciji, u čijim postupcima i radnjama se ostvaruju subjektivna ili objektivna obilježja kršenja Zakona o policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine.

Istovremeno ističemo da poštujući temeljne principe presumpcije nevinosti i pravičnog postupka iz člana 6. stav 2. i 3. Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, koji su inkorporirani u Zakon, te Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti, svaka odluka u konkretnom slučaju biti će zasnovana na dokazima i utvrđenim činjenicama pribavljenim tokom internog postupka, a koji je odmah po saznanju pokrenut od strane Jedinice za profesionalne standarde Federalne uprave policije.

Naime, kao jedan o garanta vladavine prava i sigurnosti građana, insistirati ćemo na detaljnoj istrazi svih okolnosti vezanih za predmetni slučaj. U tom smislu želimo upoznati javnost da je tragom medijske informacije već pokrenuta interna istraga protiv imenovanih policijskih službenika, a koja će, radi zaštite povjerenja građana u rad Federalne uprave policije, biti provedena u najkraćem mogućem zakonskom roku. Nakon provedene interne istrage, a u ovisnosti od ishoda iste odgovorne osobe Federalne uprave policije će donijeti odluke u skladu sa svojim nadležnostima.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare