Obama će se pojaviti na jednom skupu umjesto Bidena. Trump smanjio razliku

179

Bivši američki predsjednik Barack Obama će se prvi put pojaviti na skupu kampanje demokratskog kandidata Joea Bidena, koji je u tijesnoj utrci s aktualnim predsjednikom Donaldom Trumpom u ključnim državama, trinaest dana prije izbora.

Obama, kojemu je Biden bio potpredsjednik u dva mandata, na vanjskom događaju u Philadelphiji pozvat će birače da ranije glasuju za Bidena i druge demokratske kandidate. Sam Biden se neće pojaviti na tom skupu.

Amerikanci ove godine ruše rekorde u ranijem glasanju. Uoči izbora 3. novembra već je glasalo 40 miliona ljudi, zabrinuti zbog koronavirusa, ali i oko toga hoće li njihovi glasački listići stići na vrijeme. Taj broj predstavlja oko 29 posto prognozirane konačne izlaznosti.

Trump će u srijedu imati skup u Sjevernoj Karolini, još jednoj saveznoj državi ključnoj za konačnog pobjednika izbora, u kojoj ankete također prognoziraju izjednačen rezultat.

Rijetko pojavljivanje Obame, još uvijek jedne od najvećih zvijezda demokrata četiri godine nakon napuštanja Bijele kuće, događa se u ključnom trenutku kampanje, dan prije druge, konačne debate na kojoj će se u četvrtak sučeliti Biden i Trump.

Šefica Bidenove kampanje Jen O’Malley Dillon je upozorila demokratski tabor da će u 17 država borba biti izjednačenija nego što se vjeruje i što ankete prognoziraju.

Biden vjeruje kako mora pobijediti u Pennsylvaniji, državi u kojoj je rođen, a u kojoj su demokrati s malom razlikom izgubili 2016. u borbi s Trumpom. Biden je tu saveznu državu posjetio više no ikoju drugu.

Anketa Reutersa i Ipsosa objavljena u ponedjeljak pokazala je da je Trump smanjio svoj zaostatak u Pennsylvaniji te ima 45 posto u odnosu na Bidenovih 49.

“Ako pobijedimo u Pennsylvaniji, pobijedit ćemo cijelu stvar”, rekao je republikanac u utorak u Erieu koji se nalazi na sjeverozapadu te savezne države.