Politika

Obilježava se godišnjica Gospinog ukazanja: Hiljade ljudi okupile se u Međugorju

Više hiljada vjernika okupilo se u četvrtak u Međugorju na 39. godišnjicu ukazanja Gospe, a brojni hodočasnici koji nisu došli zbog pandemije koronavirusa mogli su pratiti mise, pobožnosti i molitveni program širom svijeta putem interneta i društvenih mreža.

Od ranog jutra u svjetski poznatom hodočasničkom mjestu služe se svete mise koje se prevode na više svjetskih jezika. Njih su vjernici mogli pratiti i putem web-stranice, YouTubea i Facebooka te više drugih elektronskih platformi.

Brojni hodočasnici, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, ali i oni koji su proteklih dana stigli iz Hrvatske te manji broj iz drugih evropskih zemalja učestvuju u molitvama u Crkvi svetoga Jakova, penju se na Brdo ukazanja ili pak na brdo Križevac. Veliki broj njih nastoji se susresti i s vidiocima za koje se vezuje fenomen Gospinih ukazanja.

Međugorski župnik fra Marinko Šakota ističe kako se unatoč koronavirusu i prostornoj udaljenosti osjeća povezanost vjernika s Međugorjem.

Ipak, prema fotografija iz Međugorja, rijetko ko poštuje socijalnu distancu i propisanu udaljenost.

Proteklih godina Međugorje je na godišnjicu ukazanja posjećivalo i više 100.000 vjernika.

Papa Franjo imenovao je 2018. godine nadbiskupa Henryka Hosera apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje. Od prošle godine Sveta Stolica odobrila je biskupijama organiziran dolazak vjernika u ovo mjesto u koje je do sada hodočastilo više od njih 40 miliona.

Tagovi:


Povezani postovi: