Vijesti

Obilježena 28. godišnjica ubistva desetero građana Sarajeva u Butmiru

Delegacije Kantona Sarajevo (KS) i Unije civilnih žrtava rata KS položile su cvijeće na mjesto masakra kod objekta DB “Butmir”, na ulazu u tunel s butmirske strane, povodom sjećanja na desetero stradalih građana koji su ubijeni na ovaj dan prije 28 godina.

Usljed rasprskavajućeg dejstva nekoliko granata ispaljenih s agresorskih položaja iz pravca Lukavice, tog dana poginuli su: Aziz Fejzić, Zdravko Klačar, Bećir Kovačević, Fahrudin Kurtović, Mensur Smajić, Semir Smajić, Salih Smaka, Rasema Subašić, Vahid Šalaka i Staka Šarenac, a ranjeno je jedanaetero Sarajlija.

Obraćajući se na obilježavanju godišnjice, predstavnik Ministarstva saobraćaja KS Benjamin Osmančević naglasio je kako je važno govoriti o ubijenim i ranjenim sugrađanima na ovom mjestu, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti.

"Potrebno je stalno govoriti o tome kako se tako nešto ne bi ponovilo. Stoga, treba se podsjećati na opsadu Sarajeva u kojoj su njegovi građani bili izloženi velikim patnjama, kada su bili gladni, žedni, promrzli. No, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideje suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije", poručio je Osmančević, saopćila je Služba za protokol i press KS.

Foto: AA