Vijesti

Obilježena godišnjica odbrane Tuzle na raskrsnici Brčanska Malta

Polaganjem vijenaca i cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje, odata je počast braniteljima Tuzle koji su prije 30 godina na raskrsnici Brčanska Malta zaustavili pokušaj daleko nadmoćnijeg agresora da ovlada tim prostorima. 

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović izjavio je kako su agresorske snage na raspolaganju imali ogromne količine naoružanja, tenkove i prage, a da su s druge strane, policijski službenici imali samo policijsko oružje. 

Također, Imamović je napomenuo da 15. maja 1992. godine nije postojala Jugoslovenska narodna armija (JNA). 

– U aprilu 1992. godine formirana je Vojska SR Jugoslavije, dakle vojska Srbije i Crne Gore, koja je legitimitet imala samo na tim područjima. U Banjoj Luci 12. maja 1992. godine formirana je Vojska RS. Policajci su branili grad i postupili su u nužnoj odbrani, odnosno na vatru su odgovorili vatrom – kazao je Imamović. 

Selim Bešlagić, koji je 15. maja 1992. godine bio gradonačelnik Tuzle, smatra da se tog dana odbranilo dostojanstvo građana Bosne i Hercegovine i Tuzle dok je pripadnik policije Edin Altumbabić naveo kako su policajci spriječili da se u Tuzli dogodi ono što se, nažalost, dogodilo u drugim gradovima Bosne i Hercegovine.

Branitelji Tuzle podsjetili su kako su do 15. maja u Podrinju počinjeni monstruozni zločini te da je Tuzla već u aprilu bila stjecište prognanih porodica iz Podrinja i Posavine. Sprečavanjem pljačke magacina sa naoružanjem koje je pripadalo Teritorijalnoj odbrani Tuzle, Lukavca i Srebrenika, stvoreni su preduslovi za odbranu tuzlanskog regiona i formiranje buduće Armije R BiH.  

Prije obilježavanja Dana odbrane Tuzle, delegacije iz Bijeljine i bh. entiteta RS odali su počast stradalim vojnicima. Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare