Svijet

Objavljen snimak iz zatvora: Zdravlje Navaljnog nikad gore

Na snimku koji je objavljen u javnosti vidi se Navaljni vidno narušenog zdravlja, mršav, kako polako šeta u zatvorskoj prostoriji.

Navaljni (44) je testiran u ponedjeljak na koronavirus, nakon što je ispoljio simptome respiratornog oboljenja, kako su izvijestile zatvorske vlasti. Ranije je na svom Instagram profilu Navaljni rekao da je imao visoku temperature i kašalj, te da su trojica iz njegovog zatvorskog odjeljenja hospitalizovana zbog tuberkuloze.

Navaljni je prošle sedmice stupio u štrajk glađu, zahtijevajući pravilnu medicinsku njegu za njegov bol u leđima i utrnule noge. Njegova advokatica Olga Mihailova rekla je u ponedjeljak da je on izgubio 13 kilograma za tri sedmice.

“Da imam tuberkulozu ona bi možda odagnala bol u leđima i utrnuće u nogama. To bi bilo sjajno”, našalio se on, dodajući da nastavlja svoj štrajk. “Imam zakonsko pravo da o svom trošku pozovem ljekara specijalistu. Neću odustati. Zatvorskim ljekarima može se vjerovati koliko i državnoj televiziji”.

Njegova žena Julija podijelila je u utorak na Instagramu pismo od direktora zatvora u kojem ga drže, a u njemu je Aleksandar Muhanov napisao da zatvorska administracija nema Navaljnijev pasoš pa ga ne mogu hospitalizovati u slučaju bolesti, kako je prenio Washington Post.

PROČITAJTE  Japan ukida sve covid restrikcije

Navaljni je, podseća list, preživio trovanje nervnim agensom “novičok” prošlog avgusta, a sam tvrdi da je pokušaj njegovog ubistva naredio predsjednik Rusije Vladimir Putin. Nakon petomesječnog oporavka u Njemačkoj opozicionar se u januaru vratio u Moskvu gdje je odmah uhapšen.

Osuđen je na dvije i po godine zatvora zbog kršenja uslovne slobode i navodne prevare iz 2014, djelimično zato što nije uspio da se javi vlastima dok se liječio u Berlinu.

Njegove pristalice su zabrinute zbog Navaljnijevog vidno narušenog zdravlja, a ruski opozicionar Mihail Hodorkovski, koji je proveo 10 godina u istom zatvoru, upozorio je Navaljnija još krajem marta da je “najvažnije da se ne razboli”.

“Niko te neće liječiti. Ako se ozbiljno razboliš, umrijet ćeš”, istakao je.

Ove riječi sada deluju sve realnije – Navaljnijev lični ljekar rekao je novinarima u utorak da je nedovoljna njega koju opozicionar ima u zatvoru “smrtonosni rizik po njegovo zdravlje”.

PROČITAJTE  Kuba pokrenula izvoz vlastite vakcine protiv koronavirusa, evo ko su prvi kupci

Dr. Anastasija Vasiljeva je, piše New York Times kasnije uhapšena zajedno sa nekoliko novinara, uključujući dopisnika CNN-a Metjua Čensa koji je ubrzo pušten. Ona je u utorak još navela da je “veoma zabrinuta” zbog Navaljnijevog zdravlja.

Na osnovu simptoma koje sada ima razumem da to može dovesti do veoma teškog stanja, čak i smrti – rekla je ona na putu do zatvora u Pokrovu, oko 100 kilometara istočno od Moskve, nakon što su čuvari odbili da je puste da pregleda Navaljnija.

“Ovo je suludo kršenje ljudskih prava”, dodala je ona.

Direktorica Navaljnijevih akcija u regionu Vladimir Ivan Tumanov rekao je u utorak u vezi njegovog zdravlja da “ovdje nema ničeg teškog za razumjeti”.

“Putin želi Navaljnija mrtvog, stoga ne pušta ljekare da ga posjete”, istakao je on.Povezani postovi: