Vijesti

Objavljena vremenska prognoza za prvu polovinu juna, evo šta nas očekuje u cijeloj BiH

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) Bosne i Hercegovine objavio je vremensku prognozu za narednih prvu polovinu juna.

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) Bosne i Hercegovine objavio je vremensku prognozu za narednih prvu polovinu juna.

Ogranak prostranog anticiklona uz toplu i vlažnu zračnu masa uslovljava nestabilnu atmosferu i promjenljive vremenske prilike u Bosni i Hercegovini. U prvoj polovini mjeseca juna očekuju se povremene padavine pljuskovitog karaktera. Tokom narednih 15 dana najmanje količine padavina se očekuju na zapadu, jugozapadu i jugu zemlje, a nešto više u centralnim, sjevernim i istočnim predjelima Bosne. Od 7. juna prognoziraju se duži sunčani intervali, ali i dalje uz malu vjerovatnoću za pljuskovite kratkotrajne padavine, sve do kraja prognoznog perioda.

Narednih 15 dana vrijednosti temperatura zraka prognoziraju se iznad referentnih za ovaj period godine. Na planinama i visoravnima, zapadne, jugozapadne, centralne i istočne Bosne, očekivane temperature zraka biće u rasponu od 9 do 14 °C, u nižim, kotlinskim predjelima Bosne te na planinskom sjeveru Hercegovine, od 11 do 16 °C, dok se u ostatku Hercegovine prognozira od 14 do 19 °C. Maksimalne dnevne temperature zraka u Bosni od 20 do 25, na jugu zemlje do 28 °C.

Izvor: Federalni hidrometeorološki zavod BiH

U subotu će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Od sredine dana prema večernjim satima sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 15, na jugu zemlje do 17, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26, na jugu zemlje do 28 stepeni.

U nedjelju također umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Od sredine dana prema večernjim satima sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 14, na jugu zemlje do 18, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 28 stepeni.

Početkom sljedeće sedmice umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima, ponegdje u sjevernim područjima sa slabom kišom. Tokom dana, sa kišom, pljuskovima i grmljavinom u Bosni. Jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 17, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 28 stepeni.