Region

Objavljeni detalji mega pljačke Ine: Banke su poslale obavijest o sumnjivoj transakciji. Blokirano je 813 miliona kuna

Nakon što je jutros ministar gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske Davor Filipović održao kratku presicu vezano uz veliku pljačku Ine, na kojoj je poručio kako će zatražiti vanrednu reviziju plinskog poslovanja firme, održana je i konferencija u Ministarstvu finansija. Uz ministra finansija Marka Primorca, govorili su šef Ureda za sprječavanje pranja novca Ante Biluš i direktor Porezne uprave Božidar Kutleša.

“S obzirom na činjenicu da Ured za sprječavanje pranja novca nema često priliku istupanja, kratko bih rekao o samom sustavu. Naša primarna zadaća je da nakon zaprimljenih obavijesti o sumnjivim transakcijama započinjemo analitičku obradu i rezultate dostavljamo tijelima kaznenog progona”, rekao je Biluš.

Rekao je da o slučaju Ine ne može iznositi detalje, ali da ovaj slučaj pokazuje saradnju svih tijela.

“Banke su nam poslale obavijest o sumnjivoj transakciji. Naš cilj je da se onemogući korištenje imovinske koristi do koje se došlo kaznenim djelima. Blokirano je 813 milijuna kuna u osam poslovnih banaka na 16 računa, u šest otvorenih investicijskih fondova. Blokirane su nekretnine u vrijednosti tri milijuna eura”, rekao je Biluš.

Zatim je govorio Božidar Kutleša.

“Sve analize ne bi bile moguće bez našeg informacijskog sustava. Imamo dosta visoke postotke za otkrivanje nepravilnosti. Kroz poreznu reformu aktivnije djelujemo u istragama oko pranja novca.”

Ponovno je govorio Biluš.

“Sve je krenulo putem obavijesti od banke, ali to je samo jedan vid suradnje. Kasnije kada se pokrenula analiza uz tu dobru koordinaciju koju imamo s našim obveznicima osiguralo se da taj novac ne iščezne izvan dometa domaćih tijela. Nikad u ovako velikom iznosu nije blokirano. Sav taj iznos bio je cijelo vrijeme pod nadzorom i pod praćenjem”, objasnio je Biluš.

“Više od jedne banke su prijavile ovo. U subotu ujutro smo blokirali račune. Mi imamo dvije specifične ovlasti, jedna je da pratimo ovakve račune, a druga je da takve sumnjive blokiramo. Ured je pratio te račune ne bi li se osiguralo ako jednom taj novac ode negdje van, da se ovom blokadom Uredom ta imovinska korist privremeno blokira”, dodao je Biluš.

Na pitanje o tome je li bizarno da je cijeli slučaj otkriven zbog uplata na jedan račun penzionera, Primorac je odgovorio kako izgleda malo neuobičajeno.

“Nemam poseban komentar na ovu temu. Mislim da je ovo rezultat kontinuiranih i neovisnih tijela koja su bila uključena u ovu istragu. Ono što mi je drago je da ta tijela rade u okolnostima pune koordinacije i da neovisno i nepristrano obavljaju svoj posao i sa svoje strane mogu samo pružiti potporu i sredstva za daljnje slučajeve”, rekao je ministar Primorac.

Komentirao je i je li neko iz kompanije odgovoran.

“Ne znam kako ti procesi unutar Ine funkcioniraju. Po onome što ja znam, radi se o tome da je jedna osoba dogovarala niže cijene. Ako su to neki interni procesi dopustili, onda je to nešto neuobičajeno. Ako postoji bilo koja odgovornost bilo koga u toj hijerarhiji onda to treba adekvatno i riješiti.

Svjestan sam da ste vi nestrpljivi, i ja sam isto, i mene zanimaju sve te informacije. Znam da su i građani nestrpljivi. Posebno mi je drago da je osigurano potencijalno oduzimanje nezakonite imovinske koristi pa će ta šteta moći biti namirena, ali to ne umanjuje problem ili krivnju određenih pojedinaca”, rekao je Primorac novinarima.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare