Vijesti

Objavljeni svi detalji povorke ponosa u Sarajevu: Sva vidljiva LGBTIQ obilježja ne nosite do mjesta okupljanja

Iz Organizacionog odbora BH povorke najavili su kako će Treća Povorka ponosa biti održana 14. augusta u 12 sati u Sarajevu pod sloganom “Otpor sa margine”.

Iz Organizacionog odbora BH povorke ponosa su objavili detalje u vezi ovogodišnje Bh. povorke ponosa u Sarajevu, načinu dolaska na povorku, tehničke, sigurnosne i druge upute za dolazak i učešće.

“Bh. povorka ponosa se održava 14. augusta u Sarajevu, s početkom u 12:00 sati. Biti će aktivan samo jedan ulaz, od 10:00 do 12:00 sati. Ulaz će biti zatvoren tačno u 12:00 sati, nakon toga niko više neće moći da uđe na Povorku ponosa. Molimo vas da dođete na vrijeme, budući da će mnoge ulice biti zatvorene, pa će vam trebati više vremena da stignete na mjesto okupljanja. O lokaciji ulaza i rute biti ćete obaviješteni_e u petak 13. augusta na web stranici, kao i na društvenim mrežama Bh. povorke ponosa”, navode.

Preporučuju da do mjesta okupljanja učesnici dolaze u grupama.

“Obratite pažnju s kim razgovarate i s kim dijelite informacije o dolasku na Povorku. Koristite online mape, ukoliko ne znate gdje je tačno okupljanje. Gradski prevoz će biti limitiran na dan Povorke, pa vam preporučujemo da dođete ili pješke ili taksijem. Ukoliko dolazite vašim ličnim automobilom, bit ćete primorani da se parkirate poprilično daleko od ulaza, imajte i to u vidu radi planiranja vremena dolaska do ulaza”, navode organizatori.

Povorku ponosa obezbjeđuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevu, a na ulazu će učesnike dočekati redari_ke koji će biti u florescentnm prslucima.

“Kako biste učestvovali i šetali sa nama morate imati jedno od sljedećeg: negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, negativan antigen test ne stariji od 24 sata, potvrdu o preboljenoj Covid-19 infekciji, ne starijoj od 6 mjeseci, potvrdu o primljenoj prvoj vakcini, starijoj od 14 dana, potvrdu o revakcinaciji. Nažalost, nismo u mogućnosti pokriti troškove PCR ili antigen testa, te se nadamo, ukoliko niste vakcinisani ili preboljeli Covid-19, da ćete biti u mogućnosti samostalno snositi ove troškove”, navode.

Organizatori poručuju da se ponese što manje ličnih stvari.

“Molimo vas da ne nosite flaše sa pićem, makaze, pribor za nokte, dezodorans, biber sprej ili neko drugo sredstvo za samoodbranu, te bilo koji predmet kojim je moguće nanijeti tjelesne povrede ili ugroziti sigurnost učesnika_ca Povorke, jer će vam ih redari_ke oduzeti prilikom pregleda. Flaše s vodom će biti obezbijeđene. Budući da će biti vruće, preporučujemo da ponesete kremu za zaštitu od sunca, kapu ili mali kišobran. Ne trebate nositi zastave i transparente, oni će biti obezbjeđeni na samoj Povorci ponosa. Ipak, ukoliko imate neki transparent, molimo vas da se javite na naše kanale komunikacije (mail [email protected] ili drušvene mreže) kako biste nam ga dostavili najkasnije dan prije Povorke ponosa, te ga dobili na mjestu okupljanja”.

Kako navode, nije planiran dodatni program nakon Povorke ponosa, te mole učesnike i učesnice da se zapute svojim kućama ili u sigurni prostor, te da do kraja dana, za svaki slučaj, obrate pažnju gdje se krećete po gradu.

“Ljubazno vas molimo da sva vidljiva LGBTIQ obilježja ne nosite do mjesta okupljanja, već da ih spakujete u torbe ili neprozirne kese. Isto tako, kada budete odlazili sa Povorke ponosa molimo vas da vidljiva LGBTIQ obilježja skinete i vratite u ruksake ili neprozirne kese. Preporučujemo da ne konzumirate alkohol ili bilo kakve supstance koje utječu na uračunljivost prije, tokom i neposredno nakon Povorke! Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je nadležno tijelo koje u potpunosti sigurnosno obezbjeđuje protestnu šetnju Bh. povorka ponosa. U slučaju da uočite osobe koje ugrožavaju ili sumnjate da bi mogle ugroziti skup, prijavite ih najbližem redaru ili redarki (osobe sa narandžastim ili žutim prslucima). Molimo vas da, radi vlastite sigurnosti, ne odgovarate na verbalne provokacije, ukoliko ih bude. U slučaju napada ili bilo kakvih neugodnosti izvan osiguranog prostora Povorke, odmah se obratite policiji na broj 122 (naglasite ukoliko je potrebna hitna medicinska pomoć), te obavijestite Organizacioni odbor Povorke ponosa na br. 063 021 992. Direktni broj hitne medicinske pomoći je 124”.

“Tokom okupljanja, za vrijeme same Povorke, te prilikom razilaženja, molimo vas da pažljivo slijedite instrukcije policije, zaštitara/ki, te redara/ki. Također vas molimo da poštujete sve upute redara_ki, i naloženih epidemioloških mjera (razmak od 2 metra, nošenje maske u slučaju da ne možete održavati razmak). Još jednom vas pozivamo da nam se pridružite u našoj šetnji i borbi za slobodu, jednakost i ljubav. Vidmo se 14. augusta u Sarajevo, jer ovo je otpor sa margine!”.

Druga bh. Povorka ponosa održana 23. augusta u Sarajevu on-line zbog pandemije korona virusa. Aktivisti su i automobilima, uz strogu zaštitu policije prodefilovali sarajevskim ulicama mašući zastavama.

Prva bh. Povorka ponosa pod sloganom ‘Ima izać’, održana je 8. septembra 2019. godine. Sudjelovalo je više od 1.000 osoba. Održana je bez incidenata.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare