Vijesti

Obnavlja se simbol Cazina: Sanaciju Kuće Nurije Pozderca podržat će i Vlada USK

Na 257. sjednici Vlada USK je dala saglasnost i na tekst Sporazuma o dodjeli granta između Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i Grada Cazina o sufinansiranju projekta ,,Eliminisanje negativnog uticaja oborinskih i podzemnih voda na stabilnost konstrukcije objekta nacionalnog spomenika Kuća Nurije Pozderca u Cazinu”.

Naime, u sklopu priprema za realizaciju projekta sanacije nacionalnog spomenika Kuća Nurije Pozderca vršena su geomehanička ispitivanja temeljnog tla ovog objekta, te je urađen i glavni projekat rekonstrukcije sa obaveznom pratećom dokumentacijom, a Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša sufinansirat će projekat sa 10.000 KM.

Rodna kuća Nurije Pozderca izgrađena je početkom 19. stoljeća u starobosanskom stilu. Pripadala je uglednoj begovskoj porodici Pozderac, čiji su se članovi aktivno uključili u narodnooslobodilački pokret, te dali veliki doprinos u borbi i pobjedi nad fašizmom. U posljednjih pedeset godina u tri navrata vršeni su restauratorski zahvati na građevini, a 2009. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH rodnu kuću Nurije Pozderca proglasila je nacionalnim spomenikom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare