Vijesti

Obratio se Vinko Puljić. Kaže da su mu htjeli zgaditi Sarajevo i da – oprašta svima

Kardinal Vinko Puljić uputio je u nedjelju izraze zahvalnosti svima koji su pridonijeli da se u Sarajevu održi misa za bleiburške žrtve, a onima koji su ga zbog tog čina napadali poručio je kako im to oprašta uz želju da u BiH zavlada duh pomirenja.

„Bože, oprosti im, jer ne znaju što čine!“

“Svima koji su na različite načine vrijeđali mene i katolike u ovoj zemlji, ne želim uzvraćati mržnjom nego praštanjem. Upravo onako kako je to Isus molio s križa: „Bože, oprosti im, jer ne znaju što čine!“ Nijedan istinski katolik na mržnju neće mržnjom uzvraćati i stvarati ozračje gorčine.

Kao pastir koji naviješta Božju Riječ, molim za svakog čovjeka da ga Bog prosvijetli i od zla oslobodi te zavlada duh pomirenja, povjerenja i praštanja kako bismo, suočivši se sa svojom prošlošću, „istinom oslobođeni“ (usp. Iv 8,32) mogli svoju budućnost graditi tako da nova pokoljenja, umjesto da budu dionici naših današnjih prijepora i trvenja, mognu živjeti u miru, suradnji i međusobnom poštovanju.

“Zahvaljujem svim građankama i građanima koji nisu dopustili da se u njihovu srcu nastani mržnja nego su nastojali stvari razumski promatrali težeći za pravdom i istinom te svojim stavovima nisu pridonosili novim razdorima u javnosti, nego su iskazali opredijeljenost za civilizirani put ove zemlje uvažavajući temeljno ljudsko pravo na slobodu vjeroispovijesti i vršenja obreda”, stoji u izjavi vrhbosanskog nadbiskupa koju je prenijela Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA).

Istaknuo je i koliko mu je važno što su se mnogi javno distancirali od govora mržnje, krivog interpretiranja činjenica i imputiranja Katoličkoj crkvi da molitvom staje na stranu nekog režima ili opravdava zločine te izrazili potporu i njemu osobno kao i Crkvi.

Ostajem ponosan na to što sam sin ove zemlje

“Onima koji su mi, angažiranjem huškačke mašinerije, htjeli zgaditi grad Sarajevo i moju domovinu Bosnu i Hercegovinu, poručujem da ostajem ponosan na to što sam sin ove zemlje i da u njoj i u njezinu glavnom gradu služim 50 godina kao svećenik, 30 godina kao nadbiskup i 26 kao kardinal”, poručio je kardinal Puljić.

“Svima koji su na različite načine vrijeđali mene i katolike u ovoj zemlji, ne želim uzvraćati mržnjom nego praštanjem”, dodaje se u poruci u kojoj Puljić podsjeća kako nijedan istinski katolik na mržnju neće uzvraćati mržnjom i stvarati ozračje gorčine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare