Sport

Očajna godina za fudbalere Sarajeva i Željezničara. Dušmani da su ih vodili, imali bi više milosti…

Otkazi, porazi, tumbanja u upravi, komešanja među navijačima, po na kraju i rezultatski, finansijski, organizacijski debakl…

Sve je to obilježilo 2021. godinu u dva najveća bosanskohercegovačka fudbalska kluba, istovremeno i gradske rivale u bh. prijestonici.

Krojili politiku

Da su najvećim dušmanima dali da im kroje politiku, teško da bi Sarajevo i Željezničar doživjeli ono što im dešavalo u godini na izmaku.

Željo je za 100. rođendan navijačima priredio pregršt iznenađenja, ali onih šokantnih, u rangu od bizarnih do katastrofalnih, kakvi se ne pamte na Grbavici.

Podatak da su “Plavi” napravili nestvarni niz od 15 utakmica bez pobjede u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, od 6. decembra 2020. do 23. maja 2021. imali su pet remija i deset poraza, bila je samo spoljna manifestacija haosa unutar kluba.

Osim: Rastanak sa klupskom legendom na Grbavici

A unutra… bolje i ne gledati.

Samo ćemo konstatirati da su se “Plavi”, između ostalog, rastali sa svojom trenerskom legendom Amarom Osimom, poslije i sa njegovim nasljednikom Blažom Sliškovićem, a sada je odstupio i Tomislav Ivković.

PROČITAJTE  Novi zaplet u Maroku. Najveća zvijezda reprezentacije svoj povratak uslovljava odlaskom Vahe!

Ni predsjednička fotelja nije bila ništa manje užarena. Nakon promašaja sa “pojačanjem iz Londona”, Samirom Cerićem, kapitulaciju je nedavno potpisao i njegov nasljednik Nazif Hasanbegović.

Sve oči su u uprte u pregovore sa američkim biznismenom bh. porijekla Eldinom Digišlićem, potencijalnim investitorom koji bi bio spasilac za klub koji u ovom trenutnu nema ni predsjednika (v.d. je Oro Ibrišimović), direktora, trenera…

Kad se sve sabere, trenutni plasman “Plavih” u Premijer ligi (6. mjesto, 26 bodova nakon 19 kola) čak je i zlatan.

Zlatno, međutim, nije riječ koju bismo upotrijebili kad bismo opisivali učinak njihovih komšija sa Koševa.

Jeste, Sarajevo ima dva boda više od Želje, no čak 20 manje od vodećeg Zrinjskog, što djeluje strašno jer su se, za razliku od Želje, u Sarajevu “bahatili” svojim svemoćnim investitorom.

Svemoćni investitori

Tako je bilo sve dok mediji sredinom 2021. nisu otkrili, da je, ustvari, Nguyen Hoai Nam digao ruke mjesecima ranije, pa se tadašnji operativci, istjerani na čistinu, više nisu mogli kriti iza “zlog Vijetnamca”.

PROČITAJTE  Uščuplić na klupi Sarajeva debitira protiv Širokog: Glavne adute čuva za utakmicu sezone

Navijači su tek tada postali svjesni ko ih i kako vodi i ko je odgovoran za nevjerovatni gubitak titule u 2021. godini (Borac osvojio naslov iako je za liderom Sarajevo zaostajao 13 bodova na kraju prvog dijela sezone). Ceh je prvi platio trener Vinko Marinović još u finišu prošle sezone.  

Tan: Spasilac na Koševu

Uslijedila je i “sječa” u Upravi, uloge vatrogasca ponovo se prihvatio malezijski milijarder Vincent Tan (preuzeo klub od Nama), a produženu ruku imat će u suvlasniku upravljačkih prava i poslovom saradniku Ismiru Mirviću.

No, sarajevski biznismen koji je uspio u Americi još hvata konce na Koševu, a morat će ih baš dobro prigrabiti. Ono što trenutno Sarajevo pruža je patnja za oči i dušu svakog navijača.

Nedavni rastanak sa trenerom Goranom Sablićem pokazat će da li je šef struke bio bolna tačka ili se na Koševu kriju još kojekakve “nagazne mine”, kako u ekipi, tako i u rukovodstvu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare