Vijesti

Očekuje nas topao vikend: Kreće četvrti toplotni val ovog ljeta

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost.

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica 10 stepeni, Grude i Ivan-sedlo 14, Bugojno, Sarajevo i Zenica 16, Sanski Most i Tuzla 17, Bihać 18, Gradačac 22, Mostar 25 stupnjeva. Atmosferaki pritisak je u Sarajevu iznosio 944 milibara, za 2 milibra je viši od normalnog i sporo raste.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32, na jugu zemlje do 35 stepeni.

U Sarajevu pretežno sunčano vrijeme. Najviša dnevna temperatura oko 30 stepeni.

Meterolog Nedim Sladić je najavio dane vikenda kao početak novog, četvrtog toplotnog vala ovog ljeta.

PROČITAJTE  Skupština KS dala podršku kupovini stanova za šehidske porodice i RVI

“Danas ujedno završava ugodnije ljetno razdoblje sa primjerenim temperaturama kalendaru. Od vikenda sve više prema našim područjima jačaju zračne mase sa sjevera Afrike, a već u nedjelju u velikom dijelu Bosne smo na oko 35 °C, u Hercegovini blizu, dok početkom sedmice i na 40 °C”.

“Kreće četvrti toplotni val ovog ljeta. Izgledno je da će ponovo mnogima biti neugodan, jer će i jutra i noći početkom sedmice postajati sve topliji, a uz manjak svježine jasno je da se vrućina danju teže podnosi, zbog čega ćemo često slušati upozorenja nadležnih tijela o toplotnom valu koji se nepovoljno odražava na ljudsko zdravlje”.

“Izuzev ponekog vrlo rijetkog i izolovanog lokalnog pljuska u planinskim područjima početkom sedmice, do početka augusta nema naznaka za padavine. Računajte ponovo i na depoziciju saharskog pijeska i zamućeno nebo. Da sredina jula nije donijela kakve-takve padavine, govorili bismo o izuzetno suhom julu”.

PROČITAJTE  Donesena presuda: KCUS mora platiti 35.000 KM odštete porodici Nadin Smajlović i uputiti javno izvinjenje


Povezani postovi: