Nauka

Očekuje se da solarna baklja večeras pogodi Zemlju

Stručnjaci za svemirske vremenske prilike imaju na oku tajanstvenu eksploziju sunčevog zračenja koja bi danas mogla “pogoditi” Zemlju.

Izbacivanje koronalne mase – masivna erupcija supervrućeg materijala – ispaljeno je sa Sunca 26. juna.

Nejasno je hoće li solarna erupcija stvarno pogoditi Zemlju ili će proći dalje u svemir

Izbacivanje koronalne mase također se naziva CME. To je ogromno izbacivanje plazme iz vanjskog sloja Sunca, koji se zove korona, piše The Sun.

Naučnici nisu sigurni hoće li CME pogoditi Zemlju, ali predviđaju da će imati priliku za to 29. juna.

Stručnjaci sa SpaceWeather.com objasnili su: “Postoji šansa za manje geomagnetske oluje 28. i 29. juna kada bi CME-ovi mogli pomaknuti ili čak direktno pogoditi Zemljino magnetsko polje.

“Ovo je prognoza niske pouzdanosti. Zbunjujuća mješavina CME-ova koji se preklapaju napustila je Sunce posljednjih dana, posebno 26. juna, i bilo je teško odrediti njihove putanje.”

Snaga potencijalne solarne oluje nije procijenjena, ali se vjeruje da je mala i stoga ne predstavlja prijetnju čovječanstvu.

Međutim, čak i slabije solarne oluje mogu uzrokovati slabe fluktuacije električne mreže i imati mali utjecaj na našu tehnologiju.

One također mogu utjecati na satelitske komunikacije. Poznato je i da jake solarne baklje uzrokuju prekide radio signala i mogu oboriti električnu mrežu.

Solarne oluje također mogu zbuniti životinje koje se sele, a koje se oslanjaju na Zemljino magnetsko polje uzrokujući deszorijentaciju.

Godine 1989. snažna solarna erupcija ispalila je toliko električnih nabijenih čestica na Zemlju da je kanadska provincija Quebec izgubila struju na devet sati.

Osim što uzrokuju probleme našoj tehnologiji na Zemlji, mogu biti smrtonosne za astronaute ako dovedu do povreda ili ometaju komunikaciju kontrole misije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare