Svijet

Očekuju se žestoki napadi Rusa u Ukrajini. Ultranacionalisti traže osvetu za Duginu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij upozorio je da bi Moskva mogla pokušati "nešto posebno ružno" uoči 31. godišnjice nezavisnosti Ukrajine u srijedu, kada se također obilježava pola godine od ruske invazije.

Strahujući od ponovnih raketnih napada, vlasti u Kijevu zabranile su javna događanja vezana uz godišnjicu nezavisnosti od ponedjeljka do četvrtka.

Glavni grad je daleko od prve linije i rijetko ga pogađaju ruski projektili otkako je Ukrajina u martu odbila kopnenu ofanzivu za zauzimanje glavnog grada.

U Harkovu, sjeveroistočnom gradu koji je izložen čestoj i smrtonosnoj artiljerijskoj vatri i raketama dugog dometa, gradonačelnik Ihor Terekov najavio je produženje noćnog policijskog sata od 16 do 7 ujutro od utorka do četvrtka, prenosi "Jutarnji list".

Strahovi od napada porasli su nakon što je ruska Federalna služba sigurnosti u ponedjeljak optužila ukrajinske agente za ubistvo Darije Dugine, kćeri ruskog ultranacionalističkog ideologa Aleksandra Dugina, u napadu automobilom bombom u blizini Moskve koji je predsjednik Vladimir Putin nazvao "zlim".

Ukrajina negira umiješanost, ali ruski ultranacionalisti traže osvetu za Duginu.

Dvije strane jedna drugu optužuju i za učestalo granatiranje nuklearne elektrane Zaporoižje, gdje Kijev optužuje Moskvu za stacioniranje snaga i skladištenje vojne opreme. Rusija to negira i optužuje Ukrajinu da dronovima gađa Zaporožje.