Atlas

Od danas je ponovo otvoren Versailles, nakon čak 82 dana

Od danas je za javnost ponovno otvoren Versailles, jedan od najposjećenijih dvoraca na svijetu, nakon 82 dana karantina koji je tom kultnom mjestu Francuske nanio golemu ekonomsku štetu, posebno zbog izostanka američkih i turista iz Azije koji čine 30 posto posjetitelja.

Prije uvođenja mjera izolacije Versailles je samofinansiranjem prihodovao 87 posto sredstava, od čega je čak 70 posto činio prihod od ulaznica. Od osam miliona posjetitelja godišnje, 80 posto ih je dolazilo iz inozemstva pa se tokom mjera karantene ekonomski model finansiranja potpuno urušio.

„Ministarstvo kulture svjesno je toga da Versailles, kao i Louvre, treba poduprijeti država jer je u održavanje palače uključeno čak 68 raznih firmi, među kojima su i one koje se bave specijaliziranim zanatima, poput malih firmi za proizvodnju svile iz Lyona“, pojasnila je direktorica Catherine Pégard.

Hiljade zaposlenika, od kojih neki žive na imanjima oko Versaillesa za vrijeme karantina radilo je uglavnom od kuće. No, od danas posjetitelji ponovno mogu istraživati dvorac i uživati u muzičkim fontanama.

Pegard je kazala da će svakog sata vrtove, golemi park te dvorce Trianon i Marly moći obići 500 posjetitelja, što znači da će ih ukupno dnevno na širem području Versaillesa biti 4.500.

Napominje da je u junu 2019. Versailles i okolicu dnevno razgledavalo oko 27.000 turista.

Obavezna je rezervacija ulaznica i nošenje maske za sve posjetitelje starije od 11 godina. Svi će morati obilaziti dvorac u jednom smjeru kako bi se izbjegla mimoilaženja. Dvadeset godina nakon oluje koja je poharala veličanstveni park dvorca Versailles, u 2020. naglasak je stavljen upravo na njegovu obnovu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare