Puni Gas

Od iduće godine uvode se promjene koje će utjecati na sve učesnike u saobraćaju, ali i na automobilsku industriju

Crna kutija je uređaj koji bi trebao otkriti, do najsitnijeg detalja, sve što se događalo u sekundama prije saobraćajne nesreće. Takozvana crna kutija bilježi čak 41 podatak koji pomaže u vještačenju, javlja HRT.

“Da dobijemo informaciju o brzini kretanja vozila 5 sekundi prije sudara, o načinu ponašanja vozača, je li kočio, je li imao manipulacije kolom upravljača i u kojem postotku, koliki je bio broj okretaja vozila itd”, objasnio je za HRT Željko Šarić, voditelj Laboratorija za prometno-tehnička vještačenja Fakulteta prometnih znanosti.

Iako mnogi ne znaju, u autoindustriji nije novost. Neka nova vozila već je imaju.

Rajko Horvat, voditelj katedre za tehniku cestovnog prometa na Fakultetu prometnih znanosti, ističe da treba pronaći modele za sprečavanje saobraćajnih nesreća, a istražiteljima pomoći da utvrde točan uzrok ili djelomično tačniji uzrok nastanka saobračajne nesreće u odnosu na današnje metode.

“Prije toga, potrebno je urediti zakonodavni okvir. Iskustvo SAD-a kaže da korištenje uređaja pozitivno utječe na sigurnost u prometu, jer su vozači puno discipliniraniji”, kaže Šarić.

“Stradavanje u prometu je nepotrebno stradavanje, međutim svaki pojedinac mora razmisliti prije nego što sjedne u vozilo jesu li mu određene rizične situacije u koje se upušta nužne”, upozorava Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa u MUP-u.Povezani postovi: