Svijet

Od komplikacija povezanih s koronom umro bivši francuski predsjednik

Bivši francuski predsjednik Valery Giscard d'Estaing, koji je dužnost predsjednika obnašao od 1974. do 1981. godine, umro je u 94. godini, usljed komplikacija povezanih s bolesti covid-19.

Giscard je bio hospitaliziran u gradu Toursu u zapadnoj Francuskoj, izvijestio je francuski radio Europe 1, koji je prvi objavio vijest o njegovoj smrti.

Fondacija Valery Giscard d'Estaing na Twitteru je pak objavila da je bivši predsjednik Francuske umro u srijedu od komplikacija povezanih s bolesti covid-19, a da će se, u skladu s njegovim željama, sprovod održati u porodičnoj intimi.

Giscard je primljen u bolnicu u rujnu s respiratornim problemima. Oporavio se, ali je ponovo primljen sredinom novembra.

Njegovo predsjedanje ostalo je upamćeno po modernizaciji francuskog društva, uključujući dopuštanje razvoda uz obostrani pristanak i legaliziranje pobačaja.

PROČITAJTE  Na ivici rata: Amerika šalje vojsku na granice Ukrajine

Za predsjednika je izabran u svojoj 48. godini, a na vlast je došao nakon godina gaulističke vladavine te pritom nastojao liberalizirati gospodarstvo i društvene stavove.

Na mjesto predsjednika došao je nakon smrti Georgesa Pompidoua, međutim, kandidaturu za reizbor izgubio je od socijalista Francoisa Mitterranda.

Također, Giscard d'Estaing je bio jedan od ključnih arhitekata evropske integracije u ranim 1970-ima, a u Evropi je uspostavio blizak odnos s bivšim zapadnonjemačkim kancelarom Helmutom Schmidtom, pri čemu su, uspostavivši Evropski monetarni sistem, zajedno i postavili temelje zajedničkoj evropskoj valuti euru.

Povodom Giscardove smrti, bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy poručio je da je Giscard “cijeli život radio na jačanju odnosa između evropskih nacija”.

PROČITAJTE  NATO se budi: Širom Evrope primjećeno premještanje vojnika, aviona, brodova, jasno je šta slijedi

Šef vladajuće stranke francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u parlamentu, Christophe Castaner, ustvrdio je da će Giscardove “moderne i odlučno progresivne politike … trajno obilježiti njegovo nasljeđe.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare