olena zelenska slikana iz profila u zelenoj košulji kosa duga plava stavljena iza uha iza tamno kao mrak ima mikrofon nakačen na uho prema ustima
Svijet

Od mučnih detalja priče Olene Zelenske zanijemio britanski parlament: ‘Malena je imala četiri godine, Rusi su je silovali…‘

U toku je posjeta prve dame Ukrajine Olene Zelenske koja se trenutno nalazi u Londonu gdje se susrela s mnogim visokim zvaničnicima. Popodne je održala govor u britanskom parlamentu. Supruga Volodimira Zelenskog iskoristila je priliku da situaciju Ukrajini usporedi i s britanskim mukama iz Drugog svjetskog rata.

“Britanija je proživjela zračne uzbune, istine one koje mi proživljavamo danas. Rusi nas žele baciti na koljena, sirene čujemo svaki dan. Vi se tada niste predali, a nećemo ni mi sada. Nikada se nećemo predati. Međutim, pobjeda nije jedino što želimo. Želimo pravdu. Došla sam ovdje kod vas zatražiti pravdu”, rekla je Zelenska.

Pred parlamentarcima je opisivala horore s kojima se Ukrajina danas suočava.

Slučaj žene koju su vojnici silovali nakon što su joj ubili supruga

“Rusija s masovnim napadima želi napraviti horor u Ukrajini. Više od 20 miliona Ukrajinaca svakodnevno živi bez struje, vode i grijanja. U mnogim okupiranim gradovima i seli Rusi koriste ‘sistematsko nasilje‘. Identificirali smo hiljade Rusa koji su počinili raznorazne zločine. Pa čak i one seksualne. Najmlađa žrtva silovanja imala je četiri godine…

Dan ranije, Olena Zelenska rekla je konferenciji u Londonu da su “seksualno nasilje i zločini” dio ruskog “arsenala”. Njime, kaže, žele “poniziti Ukrajince” i zatražila “međunarodni odgovor” u vezi s tim.

Olena Zelenska s Akshatom Murty u Downing Streetu desno Olena u crnom sakou sa bijelom kragnom plava kosa začešljana u stranu smije se prema nkok Akshata u plavoj haljini grli je duga crna kosa iza kuća sa starom ciglom bijeli ram od prozota željezna ograda vani
Olena Zelenska s Akshatom Murty u Downing Streetu

“U ovom trenutku ured državnog tužioca vodi istragu o više od sto slučajeva spolnog nasilja za koje se sumnja da su ga počinili ruski vojnici!, rekla je Zelenska.

Ona je dodala da je to tek “mali dio” velikog broja takvih slučajeva u ukrajinskom sukobu.

Podsjetila je da je prvi slučaj za koji se vodi sudski postupak slučaj žene koju su vojnici silovali nakon što su joj ubili supruga.

Nakon ruske invazije 24. februara, “okupatori su imali sve više prigoda da ponize Ukrajince i, nažalost, spolno nasilje i spolni zločini dio su njihova arsenala”, istaknula je Zelenska.

Riječi Olene Zelenske: Sistemski i otvoreno provode spolno nasilje

Rusija “sistemski i otvoreno” provodi spolno nasilje, dodala je.

“Zato je iznimno važno da se to proglasi ratnim zločinom kako bi se agresore moglo kazneno goniti”, rekla je.

Pozvala se na “međunarodni odgovor” radi “suzbijanja spolnog nasilja u sukobima”.

Konferenciju koja se održava u ponedjeljak i u utorak, organizirala je britanska vlada zajedno s predstavnicima oko 70 zemalja.

“Doista se nadam da će svijet odgovoriti na ono što se u ovom času događa u Ukrajini”, rekla je.

Olena Zelenska je ocijenila da je spolno nasilje “najokrutniji i divljački način kojim se pokazuje nadmoć”.

Svi znaju da je velik broj silovanja – počinila ruska vojska u Ukrajini, ali Zelenska ističe da žrtve o tome ne govore puno iz straha da se njihovi agresori ne vrate i ponove nedjelo.

“Vlada je osnovala ured za psihološku pomoć žrtvama rata”, rekla je Zelenska.

Jučer se Zelenska sastala i s Akshatom Murty, suprugom britanskog premijera Rishija Sunaka, u Downing Streetu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare