Politika

Od petka online nastava u srednjim školama u Kantonu Sarajevu

Zbog značajnog povećanja broja zaraženih koronavirusom u Kantonu Sarajevo, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS donio je danas novu naredbu. Između ostalog, naloženo je da se od 23. oktobra ove godine, u svim srednjim školama uvede isključivo online nastava.

Zabranjuje se okupljanje više od 30 osoba u zatvorenom prostoru i više od 60 osoba na otvorenom prostoru. Navedena zabrana se odnosi i na dženaze/sahrane/sprovode i druge vjerske i političke skupove, vjenčanja, proslave, seminare, kongrese, komemoracije, obilježavanje godišnjica i slično. Sva okupljanja unutar navedenih ograničenja moraju se odvijati u prostoru koji omogućuje obaveznu fizičku distancu od najmanje dva metra između osoba, osim članova istog domaćinstva.

Nalaže se Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da nastave sa odvijanjem nastave uz primjenu kombinovanih modela nastave u osnovnim školama, dok se iz istog izuzimaju srednje škole, koje će nastaviti održavati nastavu isključivo online modelom od petka, 23. oktobra ove godine. Pohađanje predškolskih ustanova se nastavlja kao do sada.

Dozvoljava se pružanje usluga u ugostiteljskim objektima u otvorenom i zatvorenom prostoru isključivo na sjedećim mjestima, uz obavezno pridržavanje preporuka od strane Zavoda za javno zdravstvo FBiH (higijensko-epidemioloških mjera) u skladu sa tačkom 1. ove naredbe, bez obzira na kvadraturu ugostiteljskog objekta uz poštivanje svih mjera distance između stolova od dva metra i više, i uz najmanje jedan metar distance između osoba za istim stolom. U ugostiteljskom objektu u svakom trenutnu ne smije biti više od 30 osoba u koje se ne ubrajaju uposlene osobe.

Ograničava se broj klijenata koji borave istovremeno u trgovinama, objektima za uslužne djelatnosti, malim obrtima i tržnim centrima.  Dozvoljava se jedna osoba na 10m2 prostora s tim da ni u jednom trenutku u objektu ne može biti više od 30 osoba, u koje se ne ubrajaju uposlene osobe. Privredni subjekti su dužni pratiti broj osoba u objektu, kao i ulazak i izlazak iz objekta. U manjim objektima osigurati pojedinačne ulaske. U hodnicima tržnih centara ukloniti sva mjesta za sjedenje i boravak koji omogućava zadržavanje osoba unutar objekata. Sve navedeno je obavezujuće i za hotele, motele i hostele.

Sve ustanove, preduzeća, institucije koje imaju organizovane restorane i menze unutar svojih objekata dužni su pridržavati se svih mjera koje važe i za ugostiteljske objekte iz tačke 4. ove Naredbe.

U plesnim školama se dozvoljava organizacija treninga samo za individualne treninge.

Naredba stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje od 22. do 31. oktobra 2020. godine. Sve što nije regulisano ovom Naredbom primjenjivat će se direktno odredbe Naredbe Kriznog štaba Federalnog Ministarstva zdravstva broj: 01-33-5708/20 0d 15.10.2020. godine.