Politika

Od večeras strožije mjere u KS. Policijski sat počinje od 21 sati

U Kantonu Sarajevo od danas na snagu stupa novi termin zabrane kretanja, od 21 do 05.00 sati ujutro. Zabrana kretanja na snazi će biti narednih 15 dana.

Zaključak o zabrani kretanja u tom periodu donijela je Vlada KS u četvrtak na sjednici zbog drastično pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo.

“Također na period od 15 dana, počevši od 20. marta u 05.00 sati, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata u Kantonu Sarajevo, uz dozvoljenu dostavu hrane i pića”, navodi se.

Zaključkom o zabrani rada ugostiteljskih objekata obuhvaćene su djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane te djelatnosti pripreme i usluživanja pića.

Premijer Edin Forto poručio je da će Vlada KS, odmah po usvajanju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS (koji će se naći pred Skupštinom KS naredne sedmice) spremiti paket pomoći za poslovne subjekte kojima je zabranjen rad.

PROČITAJTE  Protesti građana u Sarajevu. Imali jasnu poruku za Schmidta: "Ili radite ili odlazite. Napetoj situaciji će doći kraj"

Iz zabrane kretanja u KS izuzeti su svi uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID na području KS, uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taxi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID, uposlenici kojima se odvija proces rada u smjenama moraju imati odobrenje poslodavaca za kretanje, u periodu od 21 uvečer pa do 05.00 sati ujutro narednog dana.

Danas je donesen i zaključak o produženju važenja svih ranijih mjera, po preporukama Kriznog štaba.

Vlada KS uputila je ‘zahvalnost zdravstvenim radnicima za bespoštednu borbi za zdravlje i živote svih nas tokom pandemije, kao i stanovnicima Kantona Sarajevo koji u ovom teškom periodu poštuju preporuke struke i mjere koje su na snazi’.

PROČITAJTE  HDZ predložio formiranje nove većine u Parlamentu BiH. Nude opoziciji da smijene SDA-ove ministre


Povezani postovi: