Vijesti

“Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022”: Pobjeda nije bila samo vojna već i civilizacijska

Na svečanoj akademiji povodom održavanja manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022” večeras je u Sarajevu još jednom naglašena važnost te bitke za obranu BiH i glavnog grada.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović naveo je da herojski otpor pripadnika Armije RBiH počiva na žrtvi onih koji su bili spremni protiv zla i nepravde ustati po cijenu života i suprotstaviti se daleko nadmoćnijoj sili agresora.

“Samo takva odlučnost naroda koji brani pravo na opstanak i građana koji brane pravo na slobodu i jednakost može uroditi plodom i takav otpor nije moguće slomiti”, poručio je Džaferović.

Naglasio je da se danas prisjećamo jedne od najznačajnijih bitaka za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine – Bitke na Igmanu, i jedne od najvećih pobjeda koje su izborili borci Armije RBiH.

“Ta pobjeda nije bila samo vojna već i civilizacijska jer smo izborili demokratiju i odbranili ideju i biće ove zemlje, a to je velika stvar”, naveo je Džaferović.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović izjavio je da moramo iskazati pijetet prema “našim palim oficirima i vojnicima, od kojih mnogi do rata nisu imali veze s vojskom”.

Dodao je da pali životi za slobodu obavezuju da imamo dovoljno pameti i sačuvamo naš narod koji ima moralni refleks da bude na pravoj strani historije i čuva one bosanske vrijednosti po čemu se uvijek razlikuje civilizacija od barbarstva. 

U sklopu akademije izveden je prigodan kulturni program.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Kameleon
Kameleon
3 mjeseci

koja je civilizacija pobijedila????