Vijesti

Odgođena sjednica Vijeća sigurnosti na kojoj se trebalo raspravljati o situaciju u BiH. Amerikanci postavili crvenu liniju nakon ruske ofanzive

Sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koja je bila zakazana za danas i trebala je biti posvećena situaciji u Bosni i Hercegovini, mogla bi ipak biti pomjerena ili za srijedu 3. novembra ili čak kasnije, ali ne dalje od 5. novembra kada ističe mandat snagama EUFOR-a, objavio je na svom Facebook profilu poznati novinar Erol Avdović.

On navodi da se u UN-u vodi  “rovovska borba” u vezi toga “ko da se suprotstavi ruskoj koncepciji da se spasi soldat Mirorad”.

– Scenario je izgledao veoma jednostavan: Ostaviti ovako (slab) EUFOR, poniziti OHR i nastaviti delegitimizirati ovog Visokog predstavnika i tako podržati Dodika u njegovoj misiji izazivanja produžene krize u Bosni i Hercegovini.

Rusi su naime u Vijeću sigurnosti UN-a zaprijetili čak i vetom protiv rezolucije o produženju mandata EUFOR-a (iako ovako mali broj vojnika odgovara u usporedbi sa mogućnošću robusnijih NATO snaga) – ako se Vijeću sigurnosti obrati Christian Schmidt.

Ali, baš kao u dobrim western filmovima na scenu je stupila (zapravo iza zatvorenih vrata) američka diplomatska konjica. Sada Amerikanci imaju svoje uvjete. Rekao bih, Amerikanci su sada postavili svoju crvenu liniju. Nastavlja se – piše Avdović te dodaje da su sada “Bosanci u diplomatskoj ofanzivi”.

– Neće to ići baš tako jednostavno po šnitu koji je izgleda skrojen u Moskvi. Čini se da je Palmerov neuspjeh u Sarajevu oko prijedloga o reformi izbornog zakona, naravno, mora se naglasiti – tek u prvoj rundi diplomatskog manevrisanja – probudio Washington.

Sve se sada poklopilo, da ne kažem udružilo – izravno američko suprotstavljanje Rusima oko Bosne, boravak predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića u Glasgowu, gdje bi moglo doći de nekakvog susreta sa američkim predsjednikom Joe Bidenom, doprinosi tom pomjeranju u pravom smjeru – navodi Avdović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare