Joe Biden poslao pismo članovima Predsjedništva BiH povodom Dana državnosti BiH
Svijet

Odgovor Amerike Putinu: Spremni smo odmah odgovoriti. Biden će uskoro izdati naredbu

Bijela kuća oglasila se objavom nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin večeras priznao nezavisnost separatističkih regija Donjeck i Luganjsk.

“Očekivali smo ovakav potez Rusije i spremni smo odmah odgovoriti. Predsjednik Biden uskoro će izdati izvršnu naredbu koja će zabraniti nova ulaganja, trgovinu i finansiranje od strane američkih osoba u, iz ili u takozvane DNR i LNR regije Ukrajine. Ova naredba također će dati ovlasti za nametanje sankcija bilo kojoj osobi za koju je odlučeno da djeluje u tim područjima Ukrajine. Državni odjeli i Ministarstvo finansija uskoro će imati dodatne pojedinosti. Također ćemo uskoro objaviti dodatne mjere vezane uz današnje očito kršenje međunarodnih obveza Rusije.

Da budemo jasni: ove mjere su odvojene od brzih i oštrih privrednih mjera koje smo pripremali u koordinaciji sa saveznicima i partnerima i bile bi to dodatak brzim i oštrim privrednim mjerama u slučaju daljnje invazije Rusije na Ukrajinu.

Nastavljamo bliske konsultacije sa saveznicima i partnerima, uključujući Ukrajinu, o sljedećim koracima i o tekućoj eskalaciji Rusije duž granice s Ukrajinom”, navodi se u saopćenju Bijele kuće koje potpisuje glasnogovornica Jen Psaki.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare