Svijet

Odgovor na izraelsku sabotažu: Iran započeo s obogaćivanjem urana do 60 posto u Natanzu

Iran je započeo s obogaćivanjem urana od 60 posto u postrojenju Natanz, izjavio je čelnik iranske nuklearne agencije u petak, nekoliko dana nakon eksplozije u tom postrojenju za koju je Teheran optužio Izrael.

“Proizvodimo oko devet grama 60 posto obogaćenog urana po satu. Mi, međutim, radimo na aranžmanima da to umanjimo na pet grama po satu”, izjavio je Ali Akbar Salehi, direktor Organizacije za atomsku energiju Irana.

Ranije je predsjednik parlamenta Mohammad Qalibaf saopćio da su iranski naučnici uspješno započeli s obogaćivnjem urana do 60 posto u 12.40 sati iza ponoći po lokalnom vremenu (u 08.10 po srednjoevropskom vremenu).

“Volja iranskog naroda čini čuda koja osujećuju svaku urotu”, objavio je Qalibaf na Twitteru.

Iran je saopćio da je odluka o povećanju obogaćivanja urana na najviši nivo ikada odgovor na izraelsku sabotažu u ključnom nuklearnom postrojenju Natanz u nedjelju.

Iran i svjetske sile sastaju se u Beču u pokušaju da spasu nuklearni sporazum iz 2015. koji je napustio Washington prije tri godine, u naporu potencijalno zakompliciranim odlukom Teherana da pojača obogaćivanje urana.

Sporazum iz 2015. nastoji otežati Iranu da proizvede atomsku bombu – što Teheran negira da je ikada pokušao stvoriti – u zamjenu za ukidanje sankcija.

Abbas Araqchi, šef iranskog pregovaračkog tima na nuklearnim razgovorima u Beču, izjavio je u ovoj sedmici da će Iran aktivirati 1.000 naprednih centrifuga u Natanzu.

Iranski zvaničnik izjavio je Reutersu da će se obogaćivanje urana do 60 posto obavljati „samo u manjim količinama”.

Izrael, koji se protivi nuklearnom sporazumu, nije zvanično komentirao incident u Natanzu.Povezani postovi: