Svijet

Odgovor na Putinovu provokaciju: Amerika je upravo poslala zastrašujuću poruku Rusiji, ovo mijenja kompletnu situaciju

Američki nuklearni bombarder primijećen je kako leti u blizini ruske granice. U pitanju je zastrašujuća poruka ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu nakon što je ruski tiranin navodno poslao bombardere naoružane nuklearnim oružjem u Švedsku, ali su ih presreli borbeni avioni, piše The Sun.

Prema podacima Flightradara, B-52H Stratofortress jučer je poletio iz zračne luke Cotswold. Švedski mediji izvijestili su dan ranije da su četiri ratna aviona Vladimira Putina preletjela iznad Baltika prema otoku Gotlandu.

TV4, Expressen i Aftonbladet izvijestili su da su u formaciji bila dva bombardera Suhoj Su-24 i dva lovca Su-27. Bombarderi su navodno bili naoružani nuklearnim oružjem.

Švedska vojska još nije potvrdila incident, unatoč izvještajima u toj zemlji.

Pokušaj zastrašivanja

Ratni avioni poletjeli su iz ruske zračne baze u enklavi Kalinjingrad tokom incidenta 2. marta. Izvori su rekli za TV4 kako se vjeruje da je taj potez bio namjerni pokušaj zastrašivanja Švedske.

Švedski avioni JAS 39 Gripen poslani su da presretnu avione koji su bili u švedskom zračnom prostoru oko jednu minutu. Stockholm je potvrdio presretanje ranije ovog mjeseca, ali izvješća o avionima naoružanima nuklearnim oružjem su se tek sad pojavila.

Su-24 su nadzvučni dvosjedi za napad koji su u upotrebi od prije pada Sovjetskog Saveza. Avione su tokom aktuelnog rata koristile i Rusija i Ukrajina. Prema Bulletin of the Atomic Scientists, Rusija ima najmanje 500 komada nuklearnog oružja dizajniranog za bombardere.

'Potpuno neprihvatljivo'

Švedske oružane snage odbile su komentirati navode o nuklearnom oružju kada ih je TV4 kontaktirao. U vrijeme upada aviona, ministar odbrane Peter Hultqvist je rekao: "Rusko kršenje švedskog zračnog prostora je naravno potpuno neprihvatljivo. To će dovesti do čvrstog diplomatskog odgovora Švedske. Švedski suverenitet i teritorij uvijek se moraju poštivati."

Vojska je izjavila da incident shvata "vrlo ozbiljno" i označila je upad kao "neprofesionalan i neodgovoran". Šef zračnih snaga Carl-Johan Edström dodao je: "Ovo je neprofesionalna i neodgovorna akcija Rusije."

Švedska je u to vrijeme održavala vojne vježbe uz susjednu Finsku. Nijedna država nije članica NATO-a. Upad u zračni prostor također je uslijedio neposredno nakon što je Švedska obećala poslati vojnu pomoć Ukrajini, uključujući 5000 jedinica protutenkovskog oružja.

To je bio prvi put od 1939. da je Švedska poslala oružje bilo kojoj zemlji u ratu. Jörgen Elfving, bivši potpukovnik, rekao je za Aftonbladet da je incident pokrenuo pitanje treba li Švedska ući u NATO-u. "Ako sada imate sistem oružja koji može nositi nuklearno oružje i to čini, to nije svakodnevni događaj. Niko ne upravlja nuklearnim oružjem, to nije rutinski događaj."

Bivši oficir rekao je da se takav incident nije dogodio od Hladnog rata. Ranije je prijavljeno da su ruski bombarderi nosili nuklearno oružje dok su bili na vježbi u blizini zapadnih zemalja. Godine 2015. je objavljeno da su Putinovi avioni u najmanje dva navrata nosili nuklearne bombe u blizini Ujedinjenog Kraljevstva.