Vijesti

Održana videokonferencija direktora graničnih policija država EU i Balkana

Videokonferencija direktora graničnih policija država EU i Balkana održana je u četvrtak na inicijativu predsjednika Savezne policije dr. Dietera Romanna, a u ime Granične policije BiH prisustvovao je direktor Zoran Galić, pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Dragan Kulić i načelnik Uprave za operacije Veljko Lazić.

Videokonferencija je održana s ciljem razmjene informacija o izazovima nezakonitih migracija i organiziranog prekograničnog kriminala na najvišem stručnom nivou.

Pored toga, razmijenjeni su podaci i informacije u pogledu poduzimanja mjera u vezi s nezakonitim migracijama i učinkovitije zaštite državnih granica.

Galić je istakao da Granična policija BiH kontinuirano poduzima mjere i aktivnosti u borbi protiv nezakonitih migracija.

“Migrantska kriza je globalni problem i potrebno je kontinuirano poduzimati mjere kako bi se spriječili nezakoniti prelasci državne granice. Od početka 2021. godine, pripadnici Granične policije BiH odvratili su više od 3 600 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice. Granična policija BiH od samog početka migrantske krize preraspoređuje kadrovske kapacitete te angažira policijske službenike iz drugih policijskih agencija na dijelove granice gdje je najveći migracijski pritisak te obavlja pojačan nadzor državne granice”, kazao je Galić.

Granična policija BiH maksimalno je otvorena za saradnju i poduzimanje svih mjera iz svoje nadležnosti. Aktivna suradnja i koordinacija s policijskim agencijama susjednih zemalja je ključna u rješavanju migrantske krize, navodi se u saopćenju.Povezani postovi: