Svijet

Oglasila se EMA: Postoji moguća veza između o Johnson&Johnson vakcine i rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka, ali prednosti vakcinisanja su veće

Evropska agencija za lijekove objavila je kako je na sastanku svog odbora za sigurnost zaključeno kako postoji potencijalna veza između rijetkih slučajeva neuobičajenih krvnih ugušaka i niskog broja trombocita nakon vakcinisanja vakcinom američke farmaceutske firme Johnson&Johnson.

Kako navode u priopćenju, zaključeno je kako je potrebno dodati upozorenje o neuobičajenim krvnim ugrušcima u podatke o vakcini Janssen protiv COVID-19 tvrtke Johnson&Johnson. Odbor je također zaključio kako bi te pojave trebalo navesti kao rijetke nuspojave vakcine.

Navode kako su prilikom donošenja odluke u obzir uzeli sve trenutno dostupne dokaze, uključujući i podatke o osam slučajeva iz SAD-a, koji su povezani i sa niskim nivoom trombicita u krvi. Dodaju kako su svi slučajevi zabilježeni kod osoba mlađih od 60 godina unutar tri sedmice od vakcinacije.

PROČITAJTE  WHO ne želi objaviti podatke koliko se njihovih uposlenika vakcinisalo

“Na temelju ovih dostupnih dokaza, ne možemo potvrditi postojanje nikakvih specifičnih faktora”, poručuju iz EMA te dodaju kako je pojava krvnih ugrušaka veoma slična onima koji su se javili kod osoba koje su bile vakcinisane vakcinom Vaxzevria firme AstraZeneca.

Zdravstveni radnici i ljudi koji prime vakcinu trebali bi biti svjesni mogućnosti pojave veoma rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskim nivoom trombocita koji se pojavljuju unutar tri sedmice od vakcinacije, ističu iz EMA.

Prijavljena kombinacija krvnih ugrušaka i niskkog nivoa trombocita je rijetka, a opće prednosti vakcine Janssen u sprečavanju COVID-19 veće su od rizika od nuspojava, naglašavaju iz EMA te dodaju kako je jedno od mogućih objašnjenja za tu kombinaciju nuspojava odgovor imunološkog sistema, koji je sličan onim koji se viđa kod osoba koje su liječene lijekom heparinom.

PROČITAJTE  Porazno istraživanje: U BiH se 37% građana ne želi vakcinisati. Boje se nuspojava

Iz EMA-e ističu kako će nastaviti nadzirati sigurnost i učinkovitost svih vakcina protiv COVID-19 te o tome obavještavati javnost.

Vakcina Janssen firme Johnson&Johnson dobila je zeleno svjetlo za korištenje u Evropskoj uniji 11. marta 2021. godine, no njegova distribucija je trenutno obustavljena na zahtjev same firme dok se u SAD-u provodi istraga vezana uz problem sa stvaranjem krvnih ugrušaka nakon vakcinacije.Povezani postovi: