Politika

Oglasila se i Ruska ambasada u BiH: Ovo je dokaz da je naš stav o Schmidtu bio opravdan

Na moguće nametanje izmjena Izbornog zakona koje bi mogao donijeti visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt reagirala je i Ambasada Rusije u BiH.

“Ono što se trenutno dešava još jedan je dokaz osnovanosti i pravednosti principijelnog stava Ruske Federacije o nelegitimnosti Christiana Schmidta na poziciji visokog predstavnika. Sada je apsolutno očigledno da je, prvenstveno zbog odsustva artikulisane konstruktivne politike djela tzv. međunarodne zajednice, OHR izgubio ulogu medijatora u implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma i postao generator nestabilnosti kao rezultat samovoljnih i neizbalansiranih „odluka“ gospodina Schmidta.

Koliko god je bilo teško priznati da je odnos prema ovom građaninu kao legitimnom visokom predstavniku bio pogrešan, taj korak bi imao cijeli niz pozitivnih posljedica. Uzevši svu odgovornost za razvoj države u svoje ruke, narodi Bosne i Hercegovine konačno bi se oslobodili vanjskog protektorata u obliku OHR-a, otvorili nove perspektive za unutrašnji dijalog i lakše došli do kompromisa neophodnog za poboljšanje političke klime, što bi, zauzvrat, stvorilo uslove za rast kvaliteta života svih naroda i svakog pojedinca u BiH”, objavljeno je iz Ambasade Rusije.

Ruska ambasada ne priznaje Christiana Schmidta za visokog predstavnika.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare