Vijesti

Oglasili se advokati Edina Vranja: Moramo razjasniti neke stvari

Advokatice Jesenka Rešidović i Sabina Hota-Ćatović, obratile su se javnosti kao pravne zastupnice Edina Vranja, kojeg su vlasti Srbije uhapsile prošlog vikenda pod sumnjom da je počinio ratni zločin. Saopćenje su uputile, kako je naglešano, zbog određenih navoda i komentara koji se posljednjih nekoliko dana pojavljuju u medijima u vezi sa lišavanjem slobode Edina Vranja, prvenstveno u cilju zaštite interesa Vranja, ali i u cilju razjašnjenja određenih činjenica u onoj mjeri u kojoj u ovom trenutku mogu biti dostupne javnosti.

“Edin Vranj lišen je slobode u Republici Srbiji dana 12.09.2021. godine. Tom prilikom, kao i prilikom dovođenja u prostorije za zadržavanje u Beogradu, omogućeno mu je da telefonskim putem kontaktira svoje advokate, podnosioce predmetnog Saopštenja za javnost, koje je Vranj još 2018. godine opunomoćio da ga zastupaju u vezi sa istragom koju je u to vrijeme Tužilaštvo BiH provodilo protiv više lica. Navedena istraga, kako je i Tužilaštvo BiH već informisalo javnost, pokrenuta je na osnovu prijava i akata dostavljenih od strane nadležnih organa, uključujući i onih iz Republike Srbije, a odnosila se na iste činjenične okolnosti i pravne kvalifikacije kao one za koje se Vranj trenutno tereti u Republici Srbiji. Takva istraga okončana je na način da je od strane Tužilaštva BiH podignuta optužnica protiv više lica, dok je u odnosu na nekoliko lica, među kojima je i Edin Vranj, donesena naredba o neprovođenju istrage.

PROČITAJTE  Epidemiolog Kon upozorava: Situacija u bolnicama je katastrofalna. Nemamo dovoljno kreveta, pacijenti se šalju kući prije vremena

S obzirom da pred organima Republike Srbije mogu postupati samo advokati koji imaju ovlaštenje za takvo postupanje, odnosno advokati iz Republike Srbije, u javnosti su se pojavili navodi da je u Beogradu Vranju postavljen (dodijeljen) branilac po službenoj dužnosti. Međutim, iste noći kada je lišen slobode, Vranju je omogućeno da iskoristi svoje pravo na izbor branioca iz Republike Srbije, a ne samo da mu isti bude dodijeljen sa liste advokata. To pravo je Vranj i iskoristio, te je za svog branioca izabrao advokata sa dugogodišnjim iskustvom u predmetima ratnih zločina, uključujući i predmete vođene pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Iste noći, izabrani branilac posjetio je Vranja, te je branilac od tog trenutka u svakodnevnoj komunikaciji i saradnji sa punomoćnicima Vranja u Sarajevu, kao i sa konzularnim predstavnicima Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji. Ukoliko se ukaže potreba za uključenjem i drugih advokata iz Republike Srbije u odbranu Vranja, i takav eventualni angažman će se desiti po izboru Vranja ili članova njegove porodice”, navodi se u saopćenju advokatica.

PROČITAJTE  Trocifren broj novozaraženih u Sarajevu: Pet pacijenata preminulo

S druge strane, ističu advokatice, u Bosni i Hercegovini punomoćnici gdin Vranja sarađuju sa nadležnim organima i institucijama u Bosni i Hercegovini, te vjeruju da će isti, u okviru svojih nadležnosti, žurno poduzimati sve neophodne radnje u svrhu postizanja potpune i efikasne saradnje pravosudnih organa Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

“Na takvu saradnju obje strane obavezuju međunarodni i međudržavni ugovori i protokoli, te međunarodne konvencije, uključujući i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

Punomoćnici Edina Vranja izražavaju zahvalnost brojnim prijateljima Vranja, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Republici Srbiji, koji su pružili i pružaju nesebičnu i konkretnu pomoć Vranju. U potpunosti svjesni opravdanog interesa građana i medija za predmetne događaje, punomoćnici Vranja ovim putem upućuju molbu za razumijevanje da se, u skladu sa zakonskim odredbama, te u cilju zaštite prava i interesa Vranja, u ovoj fazi postupka ne mogu u javnost iznositi detalji iz istrage koja je vođena u Bosni i Hercegovini, niti detalji iz trenutnog postupka pred organima u Republici Srbiji”, piše u saopćenju.Povezani postovi: