Vijesti

Oglasili se generali Armije BiH: Ovo je medijsko – obavještajni udar na naše branitelje, pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora

Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Nedžad Ajnadžić, ratni komandant 17. krajiške brigade i zamjenik Sedmog korpusa Armije RBiH Fikret Ćuskić, te ratni komandant 505. viteške brigrade Petog korpusa Armije RBiH Sead Jusić gostovali su na televiziji Hayat povodom vijesti da je Hrvatska pokrenula krivični progon oficira Armije RBiH zbog navodnih ratnih zločina. 

Nedžad Ajnadžić je poručio kako je u pitanju pokušaj da se derogira agresija na našu zemlju.

“Ja bih više volio da se pojavljuju pravni eksperti i da daju odgovore na ova delikatna pitanja. Želim reći da mi generali iznimno poštujemo pravosudni sistem u BiH, želimo da bude efikasan, ali ne smiju se zanemariti neke evidnetne stvari. Imamo strašne uticaje koji su fabrikovani iz vana, pogotovo iz Zagreba i Beograda. Suština toga jeste ključno pitanje da žele da derogiraju agresiju na našu zemlju. Također, žele revizionizam u ono što se desilo, žele intervencionizam u ono što je bilo stavljeno u događaje 92-95, žele relativizirati stradanja, silovanja, progone. Velika je razlika između nas, službenog Sarajeva i onih koji žele staviti sjenu na sve što smo dobro i patriotski odradili”, rekao je između ostalog Ajnadžić.

PROČITAJTE  Teško ozlijeđena jedanaestogodišnja djevojčica

Bivši komadant 117. krajiške brigade Fikret Ćuskić smatra da nam se ovakve stvari dešavaju zbog nerada probosanske politike.

“Ovo je medijsko – obavještajni udar na naše branitelje, pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora. Bilo je zločina, onaj ko je to činio treba odgovarati. Međutim, ovo je linč na istaknute pripadnike ARBiH. Oni koji se trebaju procesuirati imaju sigurna utočišta u susjedstvu i komšiluku. Bh pravosuđe zadnjih 15 godina učinilo dosta toga, presuđeno 400 ljudi za genocid, progone, ratne zločine i slično. Nemoguće je izjednačiti agresora i žrtvu, presude Međunarodnih sudova to dokazuju, samo mi to ne znamo eksploatisati. Naš Centar za Dokumentaciju nalazi se u Banja Luci i Mostaru i sva dokumenta su u njihovim rukama”, rekao je Ćuskić.

PROČITAJTE  Raport otkriva i drugi dio izvještaja: Kako je Ajnadžić dao Tibri dozvolu za jednu od najskupljih lokacija u Sarajevu

Sead Jusić, nekadašnji komadant 505. viteške brigade je citirao rahmetli Izeta Nanića.

“I poslije rata je rat, kako je rekao rahmetli Izet Nanić. Ovo je progon naših generala i mi to tako moramo shvatiti. Agresija se nastavila, nažalost u nepravednom miru, neprijatelji to vješto koriste, što se moglo i pretpostaviti. Moramo raditi više na tome da se istina o agresiji na našu zemlju ne izgubi. Treba podsjećati da se agresija nije desila kao nešto slučajno, agresija je posljedica velikodržavnog projekta. U planu realizacije tog velikodržavnog projekta utkani su genocid, ratni zločini, progoni, silovanja. Njihov alibi je zaštita demokratskih tekovina zapadnog društva od islamskih fundamentalista. Sada pokušavaju staviti akcenat na građanski rat, izjednačavanje žrtve i agresora. Moraju se planski preduzeti koraci kako do toga ne bi došlo, jer statistika koja je iznesena je alarm za uzbunu”, rekao je Jusić.Povezani postovi: