Politika

Oglasili se iz OHR-a o sastanku Schmidta i Vučića: Visoki predstavnik govorio o funkcionalnosti BiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt boravio je danas u zvaničnom posjetu Beogradu gdje se sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Povodom ove posjete oglasili su se iz OHR-a. Naime, oni su naveli kako su Vučić i Schmidt razmijenili mišljenja o trenutačnoj političkoj situaciji.

“Visoki predstavnik Schmidt i predsjednik Vučić razmijenili su mišljenja o trenutačnoj političkoj situaciji u regiji s naglaskom na napretku Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnoga Balkana prema Europskoj Uniji. Visoki predstavnik Schmidt naveo je da je funkcionalnost države BiH nužan čimbenik kako bi se dosegao stepen na kojem joj više neće trebati međunarodna supervizija kao i za napredak ka EU integracijama.

Visoki predstavnik također je izrazio podršku inicijativama usmjerenim ka regionalnoj integraciji svih zemalja na Zapadnom Balkanu, koja treba biti inkluzivna i predstavljati korak naprijed ka evropskoj integraciji. On je pohvalio stalnu podršku predsjednika Vučića suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

PROČITAJTE  Iz Koalicije za Srebrenicu pozivaju bivšeg SBiH-ovog izdajnika Tursunovića da podnese ostavku

Tokom posjeta Beogradu, visoki predstavnik sastao se i s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem”, navodi se u saopćenju OHR-a.Povezani postovi: