Politika

Oglasili se State Department i Evropska komisija o sastanku Dodik – Putin

Nakon što se Milorad Dodik jučer u Moskvi sastao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, oglasili su se State Department Sjedinjenih Američkih Država te Evropska komisija.

U odgovoru za Glas Amerike, američki State Department naveo je da je posjeta Dodika štetna.

Susret Putin - Dodik za Glas Amerike komentirao je i State Department, odnosno ministarstvo vanjskih poslova SAD.

“Niti jedna vlada, ni na kojem nivou, ne bi trebala u ovom trenutku proširivati saradnju sa Rusijom, dok ta zemlja provodi agresiju protiv Ukrajine", kazao je za Glas Amerike glasnogovornik State Departmenta.

"Odluka predsjednika RS Milorada Dodika da se sastane s Vladimirom Putinom, dok Rusija u isto vrijeme otvoreno krši osnove i zakone međunarodnog poretka, kao i Dodikova odluka da odlikuje Putina ranije – kratkovidi su potezi koji ne služe interesima građana RS.

Staza koja vodi demokratskoj, prosperitetnoj i bezbjednoj budućnosti, što svi građani BiH žele, uključujući stanovnike RS, prolazi kroz Bruxelles, a ne kroz Moskvu. Stoga smatramo Dodikov put kontraproduktivnim i nadasve štetnim", kažu iz State Departmenta.

Glasnogovornik Evropske komisije Petar Stano naveo je da je posjeta nije uobičajena.

"Evropska unija je bila kristalno jasna sa našim partnerima: odnosi sa Rusijom ne mogu biti uobičajeni sa Putinovim režimom, u sjenci ničim izazvane i neopravdane invazije Rusije na Ukrajinu", poručio je Stano u pisanom odgovoru za RSE.

"Ne zaboravimo da je Putin taj koji naređuje i nadgleda masovno kršenje Povelje Ujedinjenih nacija i ljudskih prava u Ukrajini, gdje Rusija čini zvjerstva neselektivno gađajući civile i civilnu infrastrukturu, pljačkajući ukrajinsku imovinu i teritorije ili kidnapujući djecu”, dodao je Stano.