Politika

Oglasio se i ambasador Đorđević: Komšić me pozvao da pređem na kaficu. To nije u skladu s diplomatskim protokolom

Ambasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Đorđević oglasio se saopćenjem za javnost povodom, kako se navodi, medijskih izvještavanja, a po pitanju poziva predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na sastanak.

-Dana 13. septembra u 10h, ambasada Republike Srbije dobila je poziv, na koji je odgovorila zaposlena u ambasadi (poziv upućen od izvjesnog g. Vuletića), sa zahtjevom da dođem kod g. Komšića na razgovor u 11h. Tema razgovora nije pominjana. Nakon što sam rekao da nisam u mogućnosti da pristupim na tako iznenadan poziv za sastanak, u 10:20h je poziv ponovio šef kabineta g. Željka Komšića , uz napomenu da može biti vrlo neprijatno, jer me poziva predsjednik, a ja neću da dođem, te će mediji o tome pisati. Naravno, tema sastanka nije pominjana, već sam pozvan da “pređem na kaficu”, navodi ambassador Đorđević.

PROČITAJTE  Dodikove žalbe nisu urodile plodom: Komšić se obraća pred UN-om danas u 17 sati

Kako su se, dodaje, oko 11h na određenim portalima pojavile vijesti o “nekakvom mom odbijanju sastanka sa g. Željkom Komšićem, a vezano za hapšenje određenog lica u Republici Srbiji, smatram da sam dužan da se obratim, te skrenem pažnju da kao ambasador Republike Srbije u BiH poštujem propise, i sve međunarodne konvencije koje regulišu status diplomata”.

-Poštujem zemlju domaćina BiH. Napominjem da način opštenja u diplomatskim krugovima je vrlo precizan, te da protokol MSP BiH isti odlično poznaje i profesionalno sprovodi. Shodno tome, molio bih da se zaposleni iz kabineta g. Željka Komšića, ukoliko isti ne poznaju, obrate nadležnim službama MSP BiH, pa neka sa njima razriješe svoje nedoumice, a ne preko medija, jer kao ambasador Republike Srbije neću dopustiti da moju državu i mene lično bilo koji politički činilac zloupotrebljava u svoje lične političke svrhe, kršeći pri tom, sve kodifikovane uzuse koje regulišu diplomatski status, ističe Đorđević u saopćenju iz Ambasade Republike Srbije.

PROČITAJTE  Bisera Turković: I Srbija pati zbog retrogradne politike Milorada Dodika

Napominje I da su navodi portala da je preko sekretarice poručio da ne želi doći netačni, zlonamjerni i usmjereni na generisanje neprijatnosti prema ambasadi Republike Srbije u Sarajevu, što je, dodaje, u najmanju ruku nekorektno i nedobronamjerno. O ovome će, navodi ambasador Đorđević, informirati predstavnike diplomatske zajednice u BiH, jer “ovakvo ponašanje zaslužuje njihovu pažnju”.Povezani postovi: