Svijet

Oglasio se Kremlj o slučaju “Litvinenko”: Odluka suda je neargumentovana, oni nemaju podatke o slučaju

Kremlj je danas ocijenio da je odluka Evropskog suda za ljudska prava da je Rusija kriva za smrt bivšeg saradnika Federalne službe bezbjednosti Aleksandra Litvinenka neargumentovana, jer sud nema sve informacije o tom slučaju.

“Teško da Evropski sud za ljudska prava ima neka punomoćja, tehnološke mogućnosti da ima informaciju o tome”, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući odluku suda u Strazburu.

Na pitanje da li je Kremlj spreman da se složi sa presudom, on je kazao da “nije spreman da uvaži takvu odluku”.

Evropski sud za ljudska prava zaključio je danas da je Rusija “odgovorna” za ubistvo bivšeg špijuna Litvinenka otrovanog polonijumom-2010 u Velikoj Britaniji 2006. godine.

PROČITAJTE  Joe Biden: SAD će stati u odbranu Tajvana od Kine

U saopštenju je sud ocijenio da postoji “snažna pretpostavka” da su počinioci trovanja, imenovani tokom britanske istrage, djelovali u svojstvu agenata za rusku državu.

Sud također navodi da Moskva nije dala “zadovoljavajuća i ubjedljiva” alternativna objašnjenja niti je “osporila zaključke britanske javne istrage”. Rusija je osuđena da plati 100.000 eura na ime “moralne štete” udovici Aleksandra Litvinenka, što je dosta visoka suma za taj sud.Povezani postovi: