Oglasio se Trump i osudio nasilje u Kapitolu. Kaže da ima informacije o mogućim novim neredima

513

Zastupnički dom Kongresa SAD sinoć je po drugi put izglasao opoziv predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Nakon toga, Trump se iza ponoći po našem vremenu obratio naciji. Dugo se špekuliralo kako će se Trump oglasiti kada je blokiran na Facebooku, Twitteru, Instagramu i Youtubeu.

Međutim, još uvijek aktuelni predsjednik SAD izabrao je zvanični nalog Bijele kuće da pošalje petominutnu poruku.

On je uglavnom osuđivao nasilje rulje koja je upala u Kongres 6. januara.

“Nijedan moj istinski pristaša nikada ne bi mogao podržati političko nasilje. Nijedan moj pravi pristaša ne bi mogao nepoštovati provedbu zakona ili našu veliku američku zastavu”, rekao je Trump.

“Ako radite nešto od ovih stvari, vi ne podržavate naš pokret, napadate ga i napadate našu zemlju. To ne možemo tolerirati”, kazao je Trump.

Istakao je da nasilje treba prestati.

“Bez obzira jeste li desno ili lijevo, jeste li demokrat ili republikanac, nema opravdanja za nasilje. Nema izgovora. Nema izuzetaka. Amerika je država zakona. Oni koji su sudjelovali u napadima prošle sedmice bit će izvedeni pred lice pravde”, kazao je američki predsjednik.

Trump je rekao kako su ga tajne službe obavijestile o tome kako su mogući novi neredi u narednim danima.

“Svaki Amerikanac ima pravo da ga se čuje”, rekao je Trump ali dodao da to sve mora biti na miran način.

“Ne smije biti nasilja, ne smije biti kršenja zakona, ne smije biti vandalizma bilo koje vrste. Svi moraju slijediti zakone”, kazao je.

Trump se osvrnuo i na blokadu svoj računa na društvenim mrežama rekavši da se radi o kršenju slobode govora kakva do sada nije viđena.